Damir Malina, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, izabran je za predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Odluka je donesena na konstituirajućoj sjednici Koordinacije, gdje su članovi jednoglasno podržali Malinu u njegovom dosadašnjem predsjedničkom mandatu. Goran Đurđević, predstavnik romske nacionalne manjine, također je dobio potporu za funkciju zamjenika predsjednika, a obnašao je istu dužnost i tijekom prethodnog mandata.

Nakon izbora, Malina je zahvalio članovima Koordinacije na ukazanom povjerenju i dosadašnjoj suradnji. Posebno je istaknuo uspješnu suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom te izrazio želju za daljnjim unapređenjem odnosa između nacionalnih manjina i lokalnih institucija.

– Bjelovarsko-bilogorska županija bila je među prvima kada je Koordinacija osnovana na tom nivou i po još nekim stvarima je specifična. Koordinacija uspješno surađuje s Vijećem i predstavnicima, ali ne ulazi u njihove ingerencije jer je svako vijeće i svaki predstavnik samostalna pravna osobnost. Temeljni cilj Koordinacije jest usklađivanje zajedničkih interesa svih manjina u našoj županiji, posebice u područjima kulture, obrazovanja te očuvanja jezika naših manjina. Suradnja s ostalim manjinama, kao i s većinskim narodom, predstavlja bitan aspekt našeg rada. Do sada je takav pristup donosio pozitivne rezultate, a u našoj županiji osjećamo se iznimno dobro. Često se ističe da smo bogatstvo naše županije, istaknuo je Malina.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovao je i župan Marko Marušić koji je čestitajući Malini i njegovom zamjeniku na ponovnom izboru naglasio važnost suradnje s predstavnicima nacionalnih manjina.

-Naša županija u kojoj žive predstavnici čak 21 nacionalne manjine od 22 koliko ih ukupno živi u RH, doista je pravi primjer dobre prakse i kvalitetnog suživota nacionalnih manjina i Hrvata kao većinskog naroda. Meni kao županu je drago da imamo dobru suradnju i da zajedno gledamo kako da što bolje funkcioniramo. Drago mi je da vam za vaš rad, koji je zaista aktivan, možemo pružiti podršku i ja vam čestitam na svemu što radite, kazao je župan Marušić ističući da se veseli daljnjoj suradnji te da vjeruje da će s članovima Koordinacije kao i dosad dogovorno razvijati sve zacrtane planove i aktivnosti.