-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Matica umirovljenika Čazma: Briga o zdravlju kroz kontrole i edukaciju

Nove vijesti

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti Matica umirovljenika Čazma održala je za svoje članove akciju besplatne kontrole šećera i tlaka. Franjo Jagatić, predsjednik čazmanske Matice, istaknuo je važnost redovitih zdravstvenih provjera za umirovljenike.

– Mi redovito svaki mjesec organiziramo neke aktivnosti kako bi naši umirovljenici mogli doznati u kakvom su zdravstvenom stanju, bar kad je u pitanju tlak i šećer, što je za naše umirovljenike vrlo važno i bitno. Tako smo i ovim putem povodom Međunarodnog dana šećerne bolesti organizirali mjerenje tlaka i šećera, ali ujedno i omogućili razgovor sa stručnim osobama iz zdravstva. Tako nam je došla magistra Tajana Šimić iz Patronažne službe Doma zdravlja u Čazmi, sudjelovala je u inicijativi, pružajući stručne savjete umirovljenicima, kazao je Jagatić i dodao kako je Matica pokrenula i inicijativu za kontrolu sluha umirovljenika, za što je vladalo veliko zanimanje.

– U ponedjeljak smo imali nešto novo, a to je kontrola sluha. Imamo suradnju s jednom gospođom iz Bjelovara koja dolazi ovdje, tako da ljudi ne moraju putovati. Mogu se prekontrolirati, odnosno mogu dobiti sve informacije, a čak mogu dobiti i slušni aparat na posudbu. Veseli me što je tako veliki odaziv, tako da ćemo to nastaviti kroz nekoliko slijedećih ciklusa, kazao je predsjednik čazmanske Matice Franjo Jagatić i dodao kako uzimajući u obzir trenutno sezonsko razdoblje, planiraju se i druge edukativne aktivnosti.

Magistra sestrinstva Tajana Šimić iz Patronažne službe Doma zdravlja u Čazmi bila je na raspolaganju umirovljenicima za pitanja i savjete. Na pitanje o trenutnim vrijednostima šećera kod umirovljenika, magistra Šimić iznijela je ohrabrujuće rezultate.

– Čak je začuđujuće dobro. Nađemo vrijednosti oko 5,2 do 6,8. Bilo je troje umirovljenika s malo višim vrijednostima šećera, ali nitko nije imao iznad 10. Globalno gledano, rezultati su zadovoljavajući, istaknula je Šimić.

Na pitanje o važnosti ovakvih akcija, Šimić je naglasila njihov društveni i edukativni aspekt.

– Bitne su zato što umirovljenici imaju priliku družiti se, razgovarati o prehrambenim navikama, usvajati nove spoznaje o načinu prehrane te regulirati svoje vrijednosti šećera. To im pruža nove informacije i društvo, što je vrlo bitno, zaključila je Šimić.

Umirovljenici su pokazali veliki interes za savjetima stručnjaka, a odaziv je bio izniman, što ukazuje na važnost nastavka ovakvih inicijativa u budućnosti.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika