Mjesni dom u Gudovcu domaćin je dvodnevnog događanja pod nazivom “Miraz”, koje na autentičan način oslikava tradiciju kada djevojka nije napuštala svoj dom bez miraza. Sinoć je izložbu predstavila Udruga žena Gudovac, dok je gostujuća Udruga čuvarice kulturne baštine Kladare predstavila “Podravsko ruvo”.

Kako nam je kazala predsjednica udruge žena Gudovac Vesna Belošević ovim događajem želja je bila povezati dvije županije kako su se nekada povezivale dvije obitelji.

– Ja smatram da sve ovo što smo danas izložile, od ćilima, zidnjaka do ručnika, ima poseban značaj koji se očituje u njihovoj upotrebi za ukrašavanje svatova. Važno je izvući ih iz ormara naših baka i ne dopustiti da padnu u zaborav. Smatram da je cijela povijest naše Hrvatske povezana s krajevima i običajima poput veselih svatova, ispunjenih sa puno šarenika i veselja, kazala je Belošević i dodala kako svi Bilogorci trebaju biti  ponosni što su Bilogorci.

Posjetitelji su imali priliku uživati u izlaganju etnologinje Gordane Matunci. KUD Bjelovar dodatno je obogatio događanje svojim nastupom, izvodeći koreografiju “Bilogorski svatovi”. Svečano otvaranje manifestacije bilo je povjereno dožupanici Bjelovarsko-bilogorske županije, Mariji Jungić.

– Običaji ovog našeg bilogorskog kraja svakako zaslužuju veću pozornost. Drago mi je što Udruga žena Gudovac njeguje te naše običaje, kulturno naslijeđe, našu baštinu kako bi ih prenijele mladim naraštajima. Na taj način, žele prikazati kako se nekad živjelo i podsjetiti nas koji se toga sjećamo. Također, nastoje skrenuti pozornost na vrijednost ostanka na našim prostorima, na selu, ističući da je to dio naše povijesti, našeg naslijeđa i identiteta. Ovi običaji zaslužuju posebno mjesto u našem životu, kazala je Jungić i dodala kako cijeni pozitivan angažman Udruge žena Gudovac koja daje maksimum od sebe kako bi promovirala lokalnu zajednicu i obogatila je kulturnim naslijeđem.

– Svi ovi lokalni povijesni običaji zaslužuju posebno mjesto u našim životima, oživljavajući ono što smo nekada svi svjedočili. Vjerujem da svatko još može pronaći dovoljno angažmana i vremena. Naravno, udruge lakše djeluju kada ih više radi prema istim ciljevima. No, važno je naglasiti da stvaranje pozitivnog ozračja u društvu vraća vjeru hrvatskom građaninu, potiče opstanak, borbu za uspješan život i stvaranje obitelji. Gradnja života u Hrvatskoj može biti moguća i isplativa ako se odlučimo ostati i boriti, zaključila je Jungić.

Danas se od 13:00 do 16:00 sati održava radionica štikanja na mašini, koju će voditi članovi Udruge čuvarice kulturne baštine Kladare. Sudionici će imati priliku naučiti vještine štikanja na specifičan način koji će im predstaviti članovi udruge.

Nakon radionice, slijede dvije kazališne predstave. Prva, s naslovom “Majka ženi sina”, izvodit će se od strane lokalnih izvođačica iz Gudovca s početkom u 16:00 sati. U 17:00 sati na programu je druga predstava pod nazivom “Bolje spriječiti nego liječiti”, koju će izvesti članovi Udruge Hrvatsko srce Veliki Grđevac.