Udruga umirovljenika Općine Berek osnovana u veljači ove godine pokazuje kako zajednički trud i entuzijazam mogu stvoriti svjetliju i ispunjeniju budućnost za starije građane u ruralnim područjima koji se često osjećaju napušteni od svih.

Osnivanje ove udruge pokazalo se kao izuzetno pametan potez jer je privuklo 80 članova uključujući umirovljenike i ljude koji su se pridružili kako bi podržali njihove aktivnosti.

Predsjednica Udruge Senka Jambrišak podijelila je svoje razmišljanje o nastanku i ciljevima udruge.

– Ideja da osnujemo udrugu postojala je odavno, budući da sve naše okolne općine imaju udruge, pojavio se interes i u našoj općini za osnivanjem udruge umirovljenika. Danas vidimo da je to bila dobra odluka i da je našim mještanima bila potrebna ovakva jedna udruga koja nas sve okuplja jer je važno da naši članovi imaju oslonac jedni u drugima, istaknula je Jambrišak.

Udruga umirovljenika Općine Berek stavila je poseban naglasak na edukaciju, organiziranje izleta i zabavnih aktivnosti kako bi umirovljenici treću životnu dob proveli što kvalitetnije i zadovoljnije.

Osim organiziranja edukativnih programa i izleta, Udruga je ostvarila niz uspješnih aktivnosti koje su poboljšale kvalitetu života umirovljenika. Sudjelovali su na sportskim igrama u Križu, posjetili manifestaciju KUD-a ‘Slavonska duša’ u Lužanima te sudjelovali na natjecanju svatovskih konjskih zaprega. Uz to, imali su i svoju predstavnicu na izboru Miss i Mistera umirovljenika u Ivanić Gradu, koji je organizirala udruga ‘Treća dob’ Ivanić Grad.

Jedna od posebnih akcija koju su organizirali bila je “Mama budi zdrava”, u suradnji s Osnovnom školom Berek i udrugom ‘Starine’ Ruškovac. Na tom događaju, magistra medicinske tehnike Goranka Mudri iz Bjelovara održala je predavanje.

Najvažnije od svega, udruga je pružila platformu za druženje umirovljenika i njihovih prijatelja. Kroz različite aktivnosti, poput zabavnih večeri, uspjeli su prikupiti sredstva za liječenje dječaka Noe, a njihovi gosti su nesvjesno postali dio ovog velikog i dobrog djela. Senka Jambrišak zahvalila je svim podržavateljima i prijateljima udruge na njihovoj velikodušnosti.

– Budući da naši gosti nisu znali da će ovaj njihov dolazak na zabavu biti i veliko i dobro djelo kada sam im objasnila koja je odluka našeg upravnog odbora, salom se proširio gromoglasni pljesak i pokoja suza, jer je svatko bio ponosan na sebe što je dolaskom kod nas učinio dobro djelo. Hvala dobrim i dragim nam prijateljima, kazala je.

Suradnja sa susjednim općinama također je ključna za uspjeh Udruge, a članovi su proširili svoje aktivnosti izvan granica vlastite županije. Jambrišak je otkrila kako postoje planovi za dobivanje prostora za rad udruge, oformljivanje sekcija prema željama i mogućnostima članova te organiziranje različitih zabava, izleta i edukativnih radionica.

Udruga umirovljenika Općine Berek predstavlja svijetli primjer kako zajednički trud i entuzijazam mogu obogatiti živote umirovljenika i stvoriti snažnu lokalnu zajednicu.