Općina Radlje ob Dravi i Grad Čazma u svibnju 2012. godine potpisali su Povelju o prijateljstvu. Otada, zajedno su proveli nekoliko projekata, a najvažnije za spomenuti je da su upravo oni bili primjer po kojemu je Čazma izgradila prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj, na kojemu je pak utemeljila cijeli projekt Čazma Natura, najveći u čazmanskoj povijesti.

Dobra suradnja i prijateljski odnosi sa slovenskom općinom održavaju se tako već duže od jednog desetljeća. U ponedjeljak, 23. listopada, Grad Čazma ugostio je predstavnike Općine Radlje ob Dravi, na čelu s njihovim načelnikom Alanom Bukovnikom. Upoznali su se podrobnije s projektom Čazma Natura te obišli nekoliko lokacija – Medjame, Vustje i neizostavni biološki bazen.

“Također, one među njima, koji proteklih godina još nisu bili u Čazmi, upoznali smo s našom kulturnom i povijesnom baštinom – Crkvom sv. Marije Magdalene i Gradinom, a posjetili smo i imanje obitelji Salaj, gdje su u tijeku zadnje pripreme za ovogodišnju Božićnu priču, ali i gdje nastaju jedinstvene drvene skulpture Martina Reichmanna i Alena Salaja”, o posjetu slovenske delegacije rekao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak i dodao: “Drago nam je da smo u poziciji kad možemo pokazati naše uspješne projekte slovenskim prijateljima, koji su do sada u tome uvijek prednjačili. Projektom Čazma Natura dostigli smo ih u tom smislu pa čak iznjedrili i neke projekte koje će oni sada “prepisati” od nas, što mi je izuzetno drago”, zaključio je gradonačelnik.

Izvor: Grad Čazma