0.3 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Izložba „Put čipke“ od srijede 25. listopada u Centru za kulturu Čazma

Nove vijesti

Izložba „Put čipke“ gostujuća je izložba Gradskog muzeja Križevci koji je njome prošle godine obilježio dio programa uz 70. obljetnicu osnutka, a od 25. listopada u 18:00 sati možete je pogledati u Centru za kulturu Čazma / Gradskom muzeju Čazma, u galeriji Aleksandar Marks kada će biti svečano otvorenje uz nastup ženskog vokalnog sastava KUD-a „Sloga“ Miklouš.

Izložba je nastala okupljanjem stručnjaka etnologa, ali i amatera zaljubljenika u baštinu koji su istražili i prikazali jedan dio tradicijskog ruha koji svojom upotrebom i izradom povezuje nekoliko susjednih područja. Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca. Služila je za ukrašavanje međimurske nošnje te za izvoz u Podravinu, Moslavinu, Bilogoru i dio Prigorja, a njezinom izradom čipkarice su ostvarivale dodatnu zaradu za pokrivanje troškova kućanstva ili za nabavu miraza. Prodajom čipke bavile su se špicerice koje su radove prikupljale po selu, a zatim ih prodavale ili mijenjale za drugu robu. Osim njih, čipku su prodavali i obrtnici, prije svega medičari, koji odlaze na sajmove i proštenja i u udaljenije krajeve. To objašnjava njezinu prisutnost na nošnji već navedenih područja.

Sve vrste čipke na batiće javljaju se isključivo na dijelu oglavlja udanih žena, jednoj vrsti kapice koja je poznata pod nazivom poculica, odnosno jednom od verzija tog naziva ovisno o području: paculjcapoculjca (Moslavina, Bilogora), poculjica (Prigorje). Nosi se pričvršćena na kosu i ukrašena dodatnim dijelovima oglavlja na stražnjem dijelu glave.

Izložbu će biti moguće razgledati do 24. studenog 2023. godine.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika