U povodu Svjetskog dana jabuke danas, petak – 20. listopada je na štandu OPG-a „Ledinski“ u bjelovarskoj Haulikovoj ulici bilo riječi o važnosti proizvodnje domaće jabuke. Željko Ledinski kao član OPG-ova čiji su vlasnici njegova djeca, otkrio nam je kada je prodaja domaćih jabuka bila najbolja.

– Poznato je da je jabuka kraljica voća, najviše se proizvodi i u našem podneblju. Najviše se konzumira, pa smo željeli ukazati na značaj domaće proizvodnje jabuke u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina, za vrijeme koronavirusa, nije se mogla uvoziti roba iz drugih zemalja te smo upravo u tom razdoblju prodavali domaću jabuku. U to vrijeme smo imali dosta veliku proizvodnju. No, stjecajem okolnosti i raznim uvozima robe iz drugih zemalja, proizvodnja je sada svedena na 40 do 50% samodostatnosti što je stvarno malo za naše podneblje koje ima mogućnost daleko veće proizvodnje – rekao je te naveo zašto je to tako.

– Možda je najveći uzrok tome što nema skladišnih kapaciteta, nema hladnjača. U našoj županiji imamo jednu, onu u Čazmi, ali ona nije u pravoj funkciji jer nema dovoljno proizvodnje da se napuni. Očekivali smo puno od najava Županije o izgradnji hladnjače, no odustalo se od toga tako da se mi proizvođači moramo sami organizirati. Danas će se održati tiskovna konferencija za medije u području Općine Križ gdje „PZ Jabuka“, koje smo mi, proizvođači iz Kovačevca članovi, tijekom rodnih godina imamo do dvije tisuće tona jabuke. Zapravo, tamo gradimo hladnjaču iz sredstava NPOO-a, a dobit ćemo 15 milijuna eura kada je završimo. Isto tako, ne mogu ne spomenuti da ulažemo još svojih osam milijuna kako bismo imali gdje skladištiti jabuku – pojasnio je.

Poteškoće im stvaraju uvozne jabuke, no Grad im nastoji pomoći.

– Danas ima dosta uvozne jabuke jer se prazne skladišta lanjske proizvodnje i to ruši našu cijenu. Ima i naših proizvođača koji nemaju gdje plasirati robu, pa prodaju po jeftinijoj cijeni iz već spomenutoga razloga – nemaju hladnjače. Htio bih istaknuti da je Grad Bjelovar dosta pomogao u plasmanu određenih proizvoda kroz Bilogorsku košaru i druge te da potiče male poljoprivrednike. Naravno, to je korisno jer oni onda imaju mogućnost prodavati na svojim štandovima, a često puta smo na našem korzu znali imati razne akcije ciljanih proizvoda. Bile su tu trešnje te jagode, i to u cilju da naši građani mogu doći do njih – ispričao je Ledinski čija obitelj ima oko 11 hektara voćnjaka jabuke u proizvodnji.

Zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika – Igor Brajdić najavio je da će tijekom listopada obilaziti brojne OPG-ovce, poljoprivrednike, obrtnike i poduzetnike ne bi li čuo njihove potrebe. Uostalom, to on već i čini, a i nastavit će.

– Hvala Željku što je prepoznao našu želju i zajedničku suradnju s našim poljoprivrednicima. Želimo im olakšati plasman robe na tržište. Mi u Gradu uvijek naglašavamo da treba što manje potpora, a što više stvaranja tržišta za naše poljoprivrednike. Oni imaju svoje tržište u vrtićima, školama, restoranima, tako da plasman robe bilogorskih poljoprivrednika nije upitan što se tiče nas. Uvijek u zajedničkim akcijama, za vrijeme trajanja dana jagoda, trešanja, pa i putem Bilogorske košare surađujemo. Neću reći da pomažemo poljoprivredu jer poljoprivrednici pomaže nas, selo hrani grad i oni su ti koji pomažu nas, a mi smo ovdje samo da slušamo njihove potrebe te napravimo ono što je u našoj mogućnosti – naglasio je Brajdić.

Ledinski je istaknuo kako OPG-ovci imaju jako dobru suradnju sa Savjetodavnom službom u svim segmentima, a prisjetio se i da su oni prvi izlazili na teren kako bi utvrdili količinu štete nastalu od mraza.

Dražen Cerjanec, voditelj Savjetodavne službe u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ispričao je više o njihovom radu te otkrio što se najviše uzgaja na području naše županije.

Radimo u sklopu Ministarstva poljoprivrede, ima nas ukupno 12 u našoj županiji, a u svih pet gradova imamo svoje urede. Našim poljoprivrednicima smo na usluzi svaki dan u godini. Što se tiče proizvođača voća u županiji, prva kultura koje najviše ima u proizvodnji je lijeska, druga je orah, a jabuka se nalazi na čvrstom trećem mjestu s 250 hektara i to je situacija koja se posljednjih deset godina ne mijenja. Nemamo novih nasada, imamo uglavnom rekonstrukcije. Proizvođača jabuke ima oko 150 u županiji, podjednako smo pokriveni po svim područjima, imamo velike proizvođače.

Govori nam Cerjanec i nastavlja.

– Deset posljednjih godina nema pada niti podizanja voćnjaka – zapravo vrlo malo. Uglavnom se sve svodi na rekonstrukciju. Proizvođači temeljem zahtjeva tržišta, odnosno kupaca izbacuju manje tražene sorte iz svoga uzgoja te dodaju neke novije koje su po ostalim karakteristika – kvaliteti, boji i potražnji na tržištu – objasnio je Cerjanec.

Dobro je znati da potpore za nove nasade nude i Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

–Grad i Županija također potiču podizanje novih nasada sa svojim mjerama tako da svi oni koji žele podizati voćne nasade bilo koje voćne vrste mogu se javiti Gradu, nama ili Županiji – zaključio je Cerjanec.