U srijedu je u Kulturnom centru u Dubravi održano drugo predstavljanje projekta “NAŠ PLAVI SVIJET” – Osnivanje treće životne zajednice osoba iz spektra autizma. Pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Dubrava Dora Adžić podsjetila je da projekt datira još iz 2020. godine, kada je sklopljen ugovor o sufinanciranju između Ministarstva regionalnog razvoja, SAFU-a i Udruge za autizam Zagreb. No, projekt je bio suočen s izazovima uzrokovanim ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19 i potresima na području Zagreba i Petrinje. To je rezultiralo prenamjenom sredstava i odustajanjem od prvotne ideje. Adžić je objasnila da su projekt započeli obnovom stare škole u Gornjem Vukšincu, donirane od strane Zagrebačke županije, a projekt je uključivao i senzorički park Dubrava. Trenutno je taj dio projekta odgođen, no postoji nada da će se uskoro ponovno vratiti u plan. Adžić je također izrazila optimizam u pogledu završetka radova krajem tekuće godine, kako je ugovoreno.

Pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Dubrava Dora Adžić

Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb naglasio je da Udruga postoji od 1997. godine i od 2010. godine upravlja dvjema životnim zajednicama za odrasle osobe s poremećajem autizma. Jedna od tih zajednica nalazi se u selu Mostari, također na području Općine Dubrava, dok je druga u Jelkovcu.

Ružić je dodatno objasnio da je ovaj projekt njihova treća životna zajednica, koja se razlikuje od prethodnih jer će se na temeljima stare škole izgraditi potpuno nova kuća prilagođena potrebama osoba s autizmom. Kuća će imati posebnu zvučnu izolaciju kako bi se izbjegao stres uzrokovan zvukovima, što je posebno važno jer su korisnici vrlo osjetljivi na zvukove. Planira se da kuća bude dom za osam novih korisnika, a također će pružiti radna mjesta za osam lokalnih asistenata, koji su završili ili će zavrpiti tečaj za njegovatelje.

Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb

Također je najavio da će se pomoćni objekt iza škole prenamijeniti u radionicu za dnevni program, koja će služiti i kao socijalna usluga dnevnog ili poludnevnog boravka za lokalne stanovnike.Osvrnuo se i na drugi dio projekta koji se trenutno neće realizirati, senzoričkom parku, koji neće biti ostvaren zbog promjena u cijenama radova i materijala. No, postoji plan da se taj projekt provede čim se otvore nove mogućnosti o čemu se već razgovaralo s načelnikom Općine Dubrava Tomislavom Okrošom.