-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Magdalena Jelić: Put od ‘Magdalenine oaze čitanja’ do knjige ‘Tragovima srca’

Nove vijesti

U Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma je predstavljena knjiga “Tragovima srca” koju su napisale Martina Sršek Kopić i Magdalena Jelić.

Čazmanka Magdalena Jelić već godinu dana strastveno vodi književnu grupu pod nazivom “Magdalenina oaza čitanja”. Ova inicijativa dobila je podršku njenih kolegica, što se na kraju pokazalo kao izvanredan korak. Svakodnevno druženje s članovima grupe rezultiralo je pričom pod nazivom “Ljubav vrijedna čekanja” koja je na Wattpadu privukla pažnju i bila čitana preko devet tisuća puta. Magdalena je također napisala priču za zbirku pod nazivom “Sve nijanse požude”.

Pisanje je oduvijek bilo važan dio njenog života, no zbog straha je rijetko objavljivala svoje radove. Suradnja s Martinom otvorila joj je nove perspektive, a Magdalena iskreno vjeruje da će se čitateljima knjiga svidjeti. Magdalenu možemo nazvati umjetničkom dušom od najranijeg djetinjstva.

Foto/Davor Kirin

– Uvijek su me nekako pratile pjesme, tekstovi i priče, od osnovne škole, pa do danas. Mislim da emocije koje nosim u sebi najbolje izražavam kroz riječi na papiru, izjavila je Magdalena.
Kada je riječ o suradnji s Martinom, Magdalena nam je otkrila kako je do nje došlo.
-Nakon što sam osnovala grupu ‘Magdalenina oaza čitanja’, počela sam pisati priče u grupi otprilike pola godine kasnije. To je privuklo Martininu pažnju. Ona je prepoznala moj talent. U trećem mjesecu ove godine kontaktirala me i predložila suradnju na zajedničkoj knjizi. Naravno, pristala sam. Iako nisam očekivala da će knjiga biti tiskana, bilo je to uzbudljivo iznenađenje. Tijekom svibnja smo pisale i dovršile knjigu ‘Tragovima srca’, kazala nam je Magdalena.
Kako su dvije autorice različitih mjesta (Magdalena iz Čazme, a Martina iz Koprivnice), koristile su suvremene komunikacijske alate poput video poziva i poruka. Zahvaljujući tim sredstvima, dvije osobe koje se nisu poznale uspjele su zajednički napisati knjigu.

Knjiga „Tragovima srca“ je obiteljska drama koja prati život Katarine Kovač, koja je sa 17 godina protjerana iz obiteljske kuće zbog trudnoće. Na svom putu naišla je na svoje tetku Vericu i tetka Petra koji su joj pružile podršku u nastavku školovanja i odgoju njenog djeteta. Njena bivša ljubav, Sebastian, koji ju je ostavio dok je bila trudna, nije pružio nikakvu pomoć.
No, priča nije samo o izazovima majčinstva i napuštanju, već i o temama poput obiteljskog nasilja i drugih dramatičnih događaja. Nakon tih teških trenutaka, Katarina postaje izuzetno uspješna PR menadžerica i odlazi u London, gdje se odvija vrhunac radnje. Tamo se bori ne samo za svoju kćerku Veroniku, već i za sebe, suprotstavljajući se Sebastijanu i svojoj obitelji.

Foto/Davor Kirin

Brzina kojom je knjiga došla do tiska nakon svog stvaranja iznenadila je čak i samu Magdalenu.

– Događalo se iznimno brzo, gotovo prebrzo. Nisam se imala vremena ni priviknuti na to. Činilo mi se da je taj proces trajao puno duže, a ja sam se neprestano pitala kada će knjiga konačno izaći. No, u stvarnosti je relativno brzo izašla i mogu reći da su dojmovi nakon čitanja knjige iznimno pozitivni. Nisu stigli ni negativni komentari, dapače, primijetila sam samo izvanredne reakcije, izjavila je Magdalena.

Kada je riječ o budućim planovima, Magdalena je otkrila.

– Već imam nekoliko ideja koje mi kruže po glavi i vjerujem da ću uskoro pretočiti neku od njih na papir. Ako se knjiga pojavi iduće godine, to bi bilo sjajno, ali sada ću se posvetiti pisanju i vidjeti što budućnost nosi, dodala je.

Magdalena ima i jednu pjesmu koja je uglazbljena i dostupna na YouTubeu. Tu pjesmu je uglazbio Devin Juraj pod nazivom “Lakše ću preboljeti”.

– To je bio još jedan korak naprijed za mene. Što se tiče pisanja te pjesme, ona je doslovno nastala u roku od pet minuta. Njen tekst odražava ono što se događalo u tom trenutku, dok je kiša padala, a ja se skrivala od nje. Bilo je to trenutak koji sam jednostavno morala pretočiti na papir. Kasnije sam bila iznenađena kada se pojavila želja da se glazbeno obradi i na kraju da jedan od naših pjevača otpjeva tu pjesmu. Eto, zaista sam ponosna na tu suradnju, rekla je Magdalena.

Magdalena je istaknula posebnu zahvalnost prema svojoj obitelji, a posebno svojoj teti Vinki, za neizmjernu podršku koju joj pružaju.

– Najveća podrška dolazi od moje obitelji, no prvenstveno bih željela naglasiti koliko mi znači podrška moje tete Vinke. Ona me uvijek podupire, vjeruje u mene i ima povjerenje da ću ostvariti svoje ciljeve na pravi način, rekla je Magdalena.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika