Čazmanci Dorijan i Filip, s tatom Dejanom, te njihovi prijatelji Danko i Luka iz HPD-a Garjevica Čazma ostvarili su nevjerojatan planinarski pothvat koji će zasigurno ostati urezan u sjećanjima svih koji su ga doživjeli. Ovoga puta su se uputili prema zahtjevnom vrhu Monte Paterno, koji strši visoko u Dolomitima na 2744 metara nadmorske visine. Monte Paterno je susjedni vrh najpoznatijih Tre Cime Di Lavaredo, pod UNESCO-ovom zaštitom i jednom od najvećih prirodnih atrakcija ove regije.

No, priča o Monte Paternu nije samo priča o izazovnom planinarenju. Tijekom Prvog  svjetskog rata, ovaj vrh je bio poprište sukoba između tada zaraćenih Austro-Ugarske i Italije. Ferrata kojom su naši hrabri planinari stigli do vrha nosi u sebi duboku i tužnu priču iz tih nezahvalnih vremena.

Sepp Innerkofler (1865-1915), rođen u kraju Sesto/Sexten u Austriji, postao je legenda planinarenja i alpinizma u Dolomitima još za svog života. Bio je cijenjen kako među austrijskim planinarima, tako i među talijanskim kolegama, te širom Europe. No, tijekom Prvog svjetskog rata, Sepp Innerkofler se pridružio austrijskim vojnim alpinistima koji su se borili na suprotnoj strani od njegovih prijatelja planinara Talijana.

U tragičnoj akciji tijekom koje su austrijski vojni alpinisti pokušali zauzeti Monte Paterno, Sepp Innerkofler je poginuo od ruke Pietra De Luce, sina Dolomita i poznatog planinara i planinskog vodiča iz Calalzo di Cadore. Ova tragedija duboko je potresla oba tabora jer su se suprotstavili prijatelji iz mirnih vremena. Pietro De Luca, također gorski vodič i alpinist, koji je ustrijelio Seppa, osjećao je veliku tugu zbog svojeg čina.

Na vrhu Monte Paterna, gdje je Sepp Innerkofler izgubio život, austrijski vojnici su ga pokopali, a njegovo tijelo ostalo je ondje do kraja rata. Kao trajni spomen na Seppa Innerkoflera i kao podsjetnik na besmislenost rata, ferrata kojom su se naši hrabri planinari popeli na vrh danas nosi ime De Luca-Innerkofler.

Luka, imenjak ovog povijesnog junaka u obrani svoje zemlje, podijelio je s našim planinarima ovu izvanrednu priču. Njihov uspon na Monte Paterno nije samo impresivan planinarski pothvat, već i svojevrsno odavanje počasti hrabrim ljudima koji su nekada dijelili strasti za planinarenjem, a rat ih je odvojio na suprotnim stranama. S ovim usponom, članovi HPD-a Garjevica Čazma su pokazali da planine mogu spajati ljude, bez obzira na povijest i politiku.

Čestitamo Dorijanu, Filipu, Dejanu, Danku i Luki na ovom izvanrednom usponu i na podsjetniku da su planine mjesta gdje se dijele priče i spajaju ljudi.