Stanovnici Čazme imaju najniže cijene komunalnih usluga u Hrvatskoj, no uskoro će se to promijeniti. Želimir Curiš, direktor tvrtke Komunalije d.o.o., najavio je planove za povećanje cijena usluga ove komunalne tvrtke. Razlog za ovu odluku leži u činjenici da postojeće cijene odvoza otpada više nisu održive, a troškovi rada tvrtke premašuju njezine prihode.

– Današnje cijene jednostavno ne pokrivaju naše operativne troškove. Mi smo jedna od rijetkih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj koja nema vlastito odlagalište otpada. S obzirom na to da otpad prevozimo na odlagalište Johovača u blizini grada Garešnice, na području Velike Trnovitice, suočavamo se s visokim troškovima odlaganja. Put do tamo iznosi 40 kilometara, što dodatno povećava naše troškove prijevoza. Stoga, minimalne cijene koje naplaćujemo našim korisnicima ne pokrivaju niti približno troškove našeg poslovanja, izjavio je Curiš.

Dodatno, Curiš je istaknuo da su cijene za uslugu čišćenja dimnjaka posljednji put ažurirane prije sedam do osam godina, dok su cijene odvoza otpada posljednji put revidirane 1. svibnja 2020. godine.

– Sve cijene su porasle, a mi jednostavno više ne možemo održavati svoje poslovanje uz postojeće tarife. Stoga smo odlučili podnijeti zahtjev za povećanje cijena, naglasio je Curiš. Također, iznio je mišljenje da su cijene prije trebale pratiti rast životnih troškova kako bi se održala ekonomska održivost komunalnih usluga.

Do sada 30 posto minusa koji su ostvarivani u poslovanju u nekim djelatnostima pokrivano je prihodima iz drugih djelatnosti.

– Do sada se iz drugih djelatnosti namirivao novac koji je potreban za pokrivanje troškova u ovim djelatnostima koje ne pokrivaju svoje troškove. Međutim, i te djelatnosti jedne godine imaju više prihoda, građevina npr., a druge godine manje. Tako da to nije neka konstanta na koju se može računati da bi se iz nje stalno pokrivali troškovi, rekao je Curiš.

Počevši od 1. listopada, Komunalije uvode novi pristup prikupljanju glomaznog otpada, s ciljem poboljšanja organizacije i pristupa ovoj usluzi. Prema novom sustavu, svako kućanstvo će imati pravo naručiti dva besplatna odvoza glomaznog otpada godišnje, putem posebnih kontejnera zapremine pet tona. Ova količina bit će uključena u cijenu odvoza miješanog komunalnog otpada. Naravno, dodatni odvozi bit će dostupni, ali uz dodatne troškove. Građani također imaju mogućnost samostalnog odvoza glomaznog otpada u reciklažna dvorišta, bez dodatnih troškova.

– Na taj način će se vizualno uljepšati grad. Neće biti otpada na javnim površinama, što je inače Zakonom o otpadu zabranjeno, jer ne smije se prikupljati otpad kao što ga mi prikupljamo, već mora se prikupljati u kontejnerima. Naši “pomoćni” reciklatori više neće dolaziti i prebirati željezo i aluminij. Biti će bolja dostupnost i uredniji i ljepši način odvoza glomaznog otpada, istaknuo je Curiš.