Kulturno umjetničko društvo „Sloga“ Miklouš ove nedjelje je po 49. put izvelo tradicionalni prikaz „Zapovijedi pod lipom“. Nakon svete mise točno u podne po uzoru na zapis iz 1938. godine, zvuk trube seoskog trubača bio je znak da se pod starom lipom ispred crkve okupe seljani kako bi im seoski starješina pročitao zapovijed tj. obavijesti općinskog poglavarstva  i podijelio poštu, a nakon toga se zapjevalo i zaplesalo. U davna vremena bio je to jedini način na koji su mještani imali priliku čuti vijesti i dobiti aktualne obavijesti, a obično se „zapovijed“ objavljivala svake nedjelje.

Zapovijed pod lipom od 2021. godine odlukom Ministarstva kulture i medija ima status nematerijalnog kulturnog dobra . U sklopu trodnevnog održavanja manifestacije održana je završna radionica djece Osnovne škole Čazma posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini pod nazivom „Miklouš je malo selo“, izložbe „Zaboravljena jela i slastice“ i “Od originala do rekonstrukcije“, večer izvorne pučke pjesme pod nazivom “Izašla je sjajna zvijezda“ te sam čin Zapovijedi pod lipom i završni kulturno umjetnički program na kojem su nastupila gostujuća društva uz domaćine KUD „Sloga“ Miklouš.

– Prezadovoljni smo i puna srca, rad i trud se isplatio. Gosti su nam došli, svi su se odazvali, kratko je rekla tajnica KUD-a Sloga Višnja Sudarević prije same izvedbe čina Zapovijedi, a Zapovijed pod lipom važna je manifestacija za Grad Čazmu, pa joj je tako i ove godine prisustvovao i gradonačelnik Dinko Pirak.

– KUD Sloga njeguje stoljetnu tradiciju  i ovaj običaj Zapovijedi pod lipom ide iz godine u godinu. Mi kao Grad pozdravljamo i pomažemo ovu manifestaciju. Očuvanje baštine je bitno za naš kraj stoga zahvaljujem društvu Sloga na svemu što čini danas, što su činili prije, a i što će činiti u budućnosti. U ovoj manifestaciji uz financijsku i tehničku podršku sudjeluje Grad direktno, ali ima i tih indirektnih raznih troškova koji se i ne vide kao potpora društvu. Obišao sam i Etno kuću koja je u vlasništvu Grada i Centra za kulturu koja će sljedeće godine imati svoju stogodišnjicu, ali bit će to i okrugla obljetnica Zapovjedi pod lipom, tako da nije teško niti pomoći ako imamo složnu ekipu koja sve to zna lijepo prezentirati i promicati ime našeg grada i van županije, pa i van Hrvatske, rekao je gradonačelnik Pirak.