Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora kulture, Grada Čazme i Bjelovarsko-bilogorske županije, ovog vikenda od 8. do 10. rujna, Kulturno umjetničko društvo „Sloga“ Miklouš u suradnji s Centrom za kulturu/Gradskim muzejom Čazma te Turističkom zajednicom Grada Čazme organizira „Zapovijed pod lipom“.

Tijekom tri dana manifestacije organizatori su pripremili raznovrstan program, te se nadaju da će svi posjetitelji pronaći nešto za sebe.

– U petak, 8. rujna, s početkom u 19:00 sati, u mjesnom domu u Donjem Mikloušu održat ćemo završnu radionicu s djecom Osnovne škole Čazma, posvećenu nematerijalnoj kulturnoj baštini pod nazivom „Miklouš je malo selo“. U suradnji s slikarskim ateljeom Antolčić iz Čazme, održat će se radionica i izložba slika čiji su autori djeca, sudionici radionice. Nakon toga, drugi dio programa nosi naziv „Zaboravljena jela i slastice“. Na izložbi će biti predstavljena jela i slastice koje su davno pripremale naše bake, a posjetitelji će ih moći razgledati i, naravno, degustirati, otkriva nam tajnica KUD-a „Sloga“ Višnja Sudarević i dodaje:

– U sklopu iste večeri, posjetitelji će moći pogledati prigodnu izložbu postavljenu u prostorijama KUD-a pod nazivom “Od originala do rekonstrukcije”. Izložba prikazuje stare fotografije koje su rekonstruirane i “oživljene” od strane članova našeg KUD-a. U subotu, 9. rujna, s početkom u 19:00 sati, u crkvi u Gornjem Mikloušu održat će se Večer izvorne pučke pjesme pod nazivom “Izašla je sjajna zvijezda“. Na ovoj večeri sudjelovat će nekoliko vokalnih sastava koji izvode izvorne pučke napjeve. Centralni događaj samu Zapovijed održat ćemo u nedjelju, 10. rujna. Sveta misa je u 11 sati u crkvi Sv. Nikole biskupa, a nakon toga, u 12:00 sati, 49. Zapovijed pod lipom bit će prikazana kao drevni običaj čitanja proglasa i zapovijedi od strane seoskog starješine, na autentičnoj lokaciji, pod lipom u Gornjem Mikloušu. Drugi dio programa odvijat će se pod šatorom u Donjem Mikloušu uz prigodne nastupe gostujućih kulturno-umjetničkih društava.

Što se tiče samih folklornih sastava koji će sudjelovati u programima, tijekom subote i nedjelje svoj dolazak je potvrdilo jedanaest skupina koje se bave folklorom, odnosno koje izvode izvorne pučke pjesme.

– Naši ovogodišnji gosti dolaze iz različitih krajeva Lijepe naše. Pa krenut ću redom: Sunja, Križevci, Kupljenovo-Zaprešić, Visoko, Sela-Sisak, Ferdinandovac, Banova Jaruga, Stubica, Tišina, Trnovitica, nabrojila je Sudarević.

Zapovijed će biti prema starom zapisu iz 1938. godine, koji već dugo čuva ovo kulturno umjetničko društvo.

– Čuvamo ga i pazimo, a kada čitamo Zapovijed, koristimo kopiju kako bi se izvorni dokument sačuvao od eventualnog uništavanja. Pisan je vrlo lijepim rukopisom tadašnjeg seoskog starješine i zaista zaslužuje posebno mjesto u našoj arhivi, istaknula je Sudarević.

Pripreme za ovu manifestaciju traju praktički cijelu godinu. Naime, da bi se Zapovijed održala, potrebno je prije svega osigurati financijska sredstva.

– S tim poslom počinje se već tijekom rujna i listopada za sljedeću godinu, a u trenutku javljanja na javne pozive, programi već moraju biti osmišljeni. Poslovi oko same tehničke organizacije započinju nekoliko mjeseci prije održavanja samog programa, jer ipak, u pitanju su tri dana programa.

Organizirajući svaku manifestaciju, vrijedni članovi ovog KUD-a trude se unijeti nešto novo, tako će biti i ove godine.

– Velika novost ove godine je program koji će se odvijati u petak, 8. rujna. Naime, program “Miklouš je malo selo”, koji je financiran od strane Ministarstva kulture i medija, dovodi se u završnu fazu. Radi se o radionici na kojoj ćemo u suradnji s likovnim ateljeom Antolčić i djecom Osnovne škole Čazma prikazati sve što su djeca naučila u proteklih nekoliko mjeseci, koliko su prethodno trajale naše radionice, na kojima smo upoznavali djecu s poviješću Zapovijedi, igračkama, starim predmetima te dječjim igrama, plesovima i pjesmama sela Miklouša. Djeca će crtati i izložiti svoje radove u petak, 8. rujna, što će ujedno biti i službeno otvorenje ovogodišnje Zapovijedi. Nakon toga slijedi još jedna novost koju smo pripremili, degustacija i izložba zaboravljenih jela i slastica. Bit će tu svega, od grahkaše do brašnjača, starinskih kolača, a posjetiteljima preostaje samo doći i uživati u zaboravljenim okusima, uputila je poziv svima Sudarević.

Ove godine lijepo je za čuti da su u manifestaciju uključeni i najmlađi stanovnici Miklouša, jer na mladima ostaje kroz godine nastaviti ovu lijepu tradiciju.

– Ove godine nakon dugo vremena ponovno smo uveli mlađe naraštaje, djecu. Ima različitih uzrasta, od osnovnoškolaca do djece vrtićke dobi. Moram reći da smo i sami ostali iznenađeni koliko djece se odazvalo i s koliko veselja dolaze na radionice i probe. Ne mogu u ovom trenutku reći točan broj, ali mislim da neću pogriješiti ako kažem da ih je dvadesetak. Točniji podatak bi dale njihove voditeljice, također članice KUD-a od malih nogu, Helena i Ana, a često se tu nađu i pripomognu i ostali naši mladi članovi, pojasnila je Sudarević i na kraju sve pozvala da dođu u Miklouš. – S veseljem vas očekujemo, dođite i provedite ugodno vrijeme u programima koje su za vas pripremili članovi KUD-a “Sloga” Miklouš!