Najmanja župa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Župa sv. Nikole biskupa sa sjedištem u Gornjem Mikloušu, slavi ne samo blagdan sv. Nikole, već i od davnina štuje blagdan sv. Lovre ili Lovrečevo. U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Miklouš, u nedjelju 13. kolovoza održana je procesija od Donjeg Miklouša do crkve u Gornjem Mikloušu gdje je služena Sveta misa.

Predsjednica DVD-a Mikluš Senka Kovačević istaknula je da je DVD obnovio tradiciju procesije te da se broj mještana koji sudjeluju povećao u odnosu na prošlu godinu.

– Prošle godine smo se dogovorili da pokrenemo procesiju kako bi mještani zajedno s vatrogascima mogli obilježiti ovaj kršćanski blagdan. Procesija je i ove godine privukla naše mještane, čini se da nas ima više nego prošle godine, što me veseli, kazala je Kovačević.

Zapovjednik DVD-a Miklouš Dražen Koren, rodom iz Miklouša, prisjetio se kako je kao dijete proslavljao Lovrečevo, blagdan koji je osobito drag svim mještanima ovog sela. Opisao je kako su se tijekom tog dana okupljali mještani i iz okolnih sela, te da je crkva uvijek bila premalena da primi sve prisutne.

Procesija je bila popraćena kramarima, licitarima i dječjim vrtuljcima. Nakon Svete mise, ljudi su se povukli svojim kućama na ručak, a kasnije su vatrogasci organizirali zabavu. Koren je istaknuo da su takve zabave nekada privukle cijelo selo te da su bile posebno velike i vesele. – Ovo sada je održavanje te tradicije, zaključio je Koren.