Tjedan u kojem se nalazimo se obilježava kao Međunarodni tjedan dojenja, a on je danas – četvrtak, 3. kolovoza obilježen i u Bjelovaru. Preciznije, njegovo poprište je bio bjelovarski središnji park te je važno naglasiti kako se dojenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji promiče od sada već davne 1995. godine. Rezultati su itekako vidljivi, a nešto više o svemu ovome nam je na početku kazala Marija Čatipović – dugogodišnja pedijatrica bjelovarske Opće bolnice.

–Već punih 27 godina smo ustrajni u promicanju dojenje i želji da majke što duže doje svoju djecu. Ako se vratimo u 1995. tada je do prve godine života dojilo samo 1,5% majki, a sada ta brojka ide do 40%. Dakle, riječ je o velikom iskoraku. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna dojenja glasi „Podržimo zaposlene roditelje“ te podsjećam da majke koje su se vratile na posao, a još doje imaju pravo na dvosatnu pauzu kako bi dojile. Stoga, ovom prilikom pozivam sve poslodavce da im to omoguće – rekla nam je između ostaloga Čatipović koja, uz to što je poznata bjelovarska pedijatrica obnaša dužnost predsjednice Udruge „Za zdravo i sretno djetinjstvo“.

Majke koje doje svoju djecu ne dvoje da je to zdravije i bolje, no napominju da je potrebna stalna edukacija na svim razinama.

–Ovo mi je treće dijete i nekako mi je prirodno dojiti. Potrebne su ovakve manifestacije kako bi se promicalo dojenje jer je i dalje dosta neznanja te nerazumijevanja. Ja sam po struci medicinska sestra, pa mi je sve dobro poznato, ali svim ženama koje žele dojiti svakako je potrebna sva moguća potpora, od obitelji do okoline – kratko je poručila Elizabeta Mati, inače žena koja je rodila prije samo dvanaest dana.  

Nadalje, i Bjelovarsko-bilogorska županija je dugi niz godina prijatelj dojenja, pa su majke došli podržati i župan Marko Marušić, odnosno njegova zamjenica Marija Jungić.

–Mi nažalost ne možemo mijenjati zakone koji bi dojiljama dali još više pogodnosti, ali možemo dati i dajemo potporu provođenju ovakvih akcija s naše razine. Primjerice, povećali smo naknadu za novorođenčad, i to dvostruko – zaključio je župan Marko Marušić.