Da male općine u našoj županiji rade jako puno, svjedoči Općina Zrinski u kojoj je upravo ovih dana završeno asfaltiranje nekoliko manjih ulica te su stanovnici napokon dočekali asfalt pojasnila nam je načelnica Jasna Mikles Horvat.

‒ Kod nas su radovi u punom jeku. Ovih se dana asfaltiralo oko kilometar nerazvrstanih lokalnih cesta u našoj općini na koje smo dugo čekali, a i naši mještani. Mi smo raštrkana općina i glavne ceste imamo asfaltirane, ali ti mali zaselci nisu i oni polako dolaze na red. Time smo stavili glavninu naših mještana na asfalt. Druga stvar koja se radi je nogostup, i on je ovih dana pri kraju. To je prvi nogostup koji je rađen u našoj općini. Maknuli smo pješake s glavne županijske ceste na potezu od škole uz centar ravno do crkve. To je više od 600 metara nogostupa uz glavnu županijsku cestu.

Načelnica se osvrnula i na druge projekte

‒ Počela je gradnja vrtića u našoj općini koji dugo čekamo. Rokovi za vrtić su siječanj 2024. i to kad se završi i riješi uporabna dozvola, upisni rokovi, vjerujem da će u jesen 2024. krenuti s radom, za malo više od godinu dana.

U Zrinskom Topolovcu je gotova mrtvačnica, možda još par detalja da može dobiti uporabnu dozvolu. Mi je već koristimo, ali tim projektom je obuhvaćeno puno više radnji što se tiče groblja. Trebamo riješiti prilaznu cestu, parking i ogradu oko groblja da bi ta infrastruktura dobila pravi smisao svog korištenja. To ćemo još nešto riješiti sami jer ovaj put nismo prošli na Ministarstvu regionalnog razvoja u fazu III. No, riješit ćemo sami iz svog proračuna jedan manji dio da što više te funkcije privedemo kraju. Prošli smo na Ministarstvu graditeljstva i uredit ćemo groblje u Jakopovcu, to je manje naselje koje ima i manje groblje, ali ograda je dotrajala i tim ćemo projektom zamijeniti staru ogradu novom.

Stigao je i ugovor, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, groblje u Gornjem Križu, tamo smo jednim projektom obuhvatili uređenje groblja s novom ogradom, prilaznom cestom i mjesto za ispraćaj pokojnika, to je kao poluotvorena mrtvačnica ili mjesto za ispraćaj i jednom stazom koja će povezati cijelo groblje. Radit ćemo je u dvije faze, prva faza je koju smo prošli nadstrešnica koja će se graditi. Mislim da to sve moramo riješiti u ovoj godini, ili jedno ove, a drugo iduće godine. Nisam to još sve proučila jer je friško, ali dok drugi rade neke druge stvari, mi moramo tu osnovnu infrastrukturu privesti redu i funkciji da naši ljudi imaju dostojanstvene ispraćaje.

Projekt Zaželi svi čekaju, pa tako i mi. Mi smo proveli već tri dosada i kroz LAG i naša dva. Naši mještani to očekuju i mi smo im to dužni omogućiti pa vidjet ćemo kad do toga dođe 5-6-7 milijuna kuna, oko milijun eura što se radi, to je za našu malu općinu prilično dosta, velik zalogaj da probavimo za ovu godinu i planiramo za dalje ‒ zaključila je načelnica.

Slaven Klobučar