Gornji Draganac je jedno od najvećih prigradskih naselja Grada Čazme. Kako gradonačelnik Čazme Dinko Pirak često ističe, selo bi trebalo biti ugodno mjesto za život, a to je moguće postići samo uz aktivno sudjelovanje mještana i podršku Grada. Mještani Draganca su upravo to prepoznali te uspješno vode ne samo nogometni klub već i aktivno Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Tijekom ljetnih mjeseci, ponedjeljkom, srijedom i petkom u večernjim satima, centar ovog sela postaje živahno mjesto s obiljem djece koja marljivo vježbaju na vatrogasnom poligonu. Voditelj vatrogasne mladeži Miro Kovačević s ponosom ističe da imaju oko 35 aktivnih članova djece i mladeži raspoređenih u jednu mušku i tri ženske ekipe, uzrasta od 6 do 12 godina, te ekipu od 12 do 16 godina.

Ekipa DVD-a Draganec od 12-16 godina

Njihova predanost i trud nagrađeni su izvanrednim rezultatima na natjecanjima diljem regije. Sudjelovali su na natjecanjima u Črešnjevici, Ivanskoj i Narti, gdje su osvojili prva i druga mjesta. Pehari, medalje i priznanja ponosno krase prostorije vatrogasnog društva, a pun ih je stol samo onih koji su osvojeni ove godine.

Pred ovim mladim i marljivim vatrogasnim kolektivom, u planu su novi izazovi i natjecanja, ne samo u obližnjim Šušnjari, Mikloušu i Kablu, već i u Zagrebu. Kovačevića veseli što su članovi društva djeca iz okolnih naselja ali i iz samog Grada Čazme.

Na pitanje kako su uspjeli privući veliki broj djece, Kovačević navodi ključnu ulogu roditelja. Njihova međusobna povezanost i podrška na natjecanjima doprinose uspjehu društva. Osim djece, i stariji članovi, muška i ženska B ekipa postižu izvrsne rezultate.

Voditelj vatrogasne mladeži DVD-a Gornji Draganec Miro Kovačević

– U  Črešnjevici je održano tradicionalno 15. vatrogasno natjecanje sa starom ručnom špricom s konjskom zapregom. Vježba koja se izvodila sastojala se od nekoliko segmenata, a krenula je s mokrom vježbom odnosno sa starom ručnom špricom, zatim su morali upaliti alarm, provesti loptu preko ljestvi i srušiti bočice, uslijedilo je ispijanje gemišta i na kraju bodovala se i kilaža članova ekipe. Sa starom ručnom špricom s konjskom zapregom najbolje su se snašli naše ekipe ženska i muška i pobijedili su, otkriva Kovačević.

 Posebno je zanimljivo što je to bio prvi susret ženske ekipe s starom ručnom špricom i odmah su pokazale izniman uspjeh.

Kada je riječ o financijama, društvo dobiva pomoć i potporu od svih članova zajednice. Sokove za djecu tijekom treninga i natjecanja osigurava društvo, a Vatrogasna zajednica Grada Čazme plaća kotizaciju za natjecanja. Donacije roditelja i mještana također su dragocjene i pridonose očuvanju ovog uspješnog društva, a i majice im je nedavno osigurala Drvna industrija Čazma.

Željko Marinić, zapovjednik DVD-a Gornji Draganec,

Željko Marinić, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Draganec, ističe velike zasluge Grada Čazme i gradonačelnika Dinka Piraka za uspjeh društva.

Njihova potpora i razumijevanje prema potrebama mještana doprinose snažnom razvoju i aktivnostima društva. Marinić dodaje da, zahvaljujući potpori i angažmanu zajednice, nema straha da će društvo prestati postojati, a ponosan je što selo Gornji Draganac postaje aktivno mjesto zahvaljujući vatrogastvu i nogometnom klubu, koji su srce zajednice.

Dječja marljivost i želja za napretkom dodatno motiviraju starije članove da osiguraju što bolje uvjete i organiziraju put na još više natjecanja.