12.6 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Zajednički trud roditelja i mještana: Mali vatrogasci iz Gornjeg Draganca postižu iznimne rezultate

Nove vijesti

Gornji Draganac je jedno od najvećih prigradskih naselja Grada Čazme. Kako gradonačelnik Čazme Dinko Pirak često ističe, selo bi trebalo biti ugodno mjesto za život, a to je moguće postići samo uz aktivno sudjelovanje mještana i podršku Grada. Mještani Draganca su upravo to prepoznali te uspješno vode ne samo nogometni klub već i aktivno Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Tijekom ljetnih mjeseci, ponedjeljkom, srijedom i petkom u večernjim satima, centar ovog sela postaje živahno mjesto s obiljem djece koja marljivo vježbaju na vatrogasnom poligonu. Voditelj vatrogasne mladeži Miro Kovačević s ponosom ističe da imaju oko 35 aktivnih članova djece i mladeži raspoređenih u jednu mušku i tri ženske ekipe, uzrasta od 6 do 12 godina, te ekipu od 12 do 16 godina.

Ekipa DVD-a Draganec od 12-16 godina

Njihova predanost i trud nagrađeni su izvanrednim rezultatima na natjecanjima diljem regije. Sudjelovali su na natjecanjima u Črešnjevici, Ivanskoj i Narti, gdje su osvojili prva i druga mjesta. Pehari, medalje i priznanja ponosno krase prostorije vatrogasnog društva, a pun ih je stol samo onih koji su osvojeni ove godine.

Pred ovim mladim i marljivim vatrogasnim kolektivom, u planu su novi izazovi i natjecanja, ne samo u obližnjim Šušnjari, Mikloušu i Kablu, već i u Zagrebu. Kovačevića veseli što su članovi društva djeca iz okolnih naselja ali i iz samog Grada Čazme.

Na pitanje kako su uspjeli privući veliki broj djece, Kovačević navodi ključnu ulogu roditelja. Njihova međusobna povezanost i podrška na natjecanjima doprinose uspjehu društva. Osim djece, i stariji članovi, muška i ženska B ekipa postižu izvrsne rezultate.

Voditelj vatrogasne mladeži DVD-a Gornji Draganec Miro Kovačević

– U  Črešnjevici je održano tradicionalno 15. vatrogasno natjecanje sa starom ručnom špricom s konjskom zapregom. Vježba koja se izvodila sastojala se od nekoliko segmenata, a krenula je s mokrom vježbom odnosno sa starom ručnom špricom, zatim su morali upaliti alarm, provesti loptu preko ljestvi i srušiti bočice, uslijedilo je ispijanje gemišta i na kraju bodovala se i kilaža članova ekipe. Sa starom ručnom špricom s konjskom zapregom najbolje su se snašli naše ekipe ženska i muška i pobijedili su, otkriva Kovačević.

 Posebno je zanimljivo što je to bio prvi susret ženske ekipe s starom ručnom špricom i odmah su pokazale izniman uspjeh.

Kada je riječ o financijama, društvo dobiva pomoć i potporu od svih članova zajednice. Sokove za djecu tijekom treninga i natjecanja osigurava društvo, a Vatrogasna zajednica Grada Čazme plaća kotizaciju za natjecanja. Donacije roditelja i mještana također su dragocjene i pridonose očuvanju ovog uspješnog društva, a i majice im je nedavno osigurala Drvna industrija Čazma.

Željko Marinić, zapovjednik DVD-a Gornji Draganec,

Željko Marinić, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Draganec, ističe velike zasluge Grada Čazme i gradonačelnika Dinka Piraka za uspjeh društva.

Njihova potpora i razumijevanje prema potrebama mještana doprinose snažnom razvoju i aktivnostima društva. Marinić dodaje da, zahvaljujući potpori i angažmanu zajednice, nema straha da će društvo prestati postojati, a ponosan je što selo Gornji Draganac postaje aktivno mjesto zahvaljujući vatrogastvu i nogometnom klubu, koji su srce zajednice.

Dječja marljivost i želja za napretkom dodatno motiviraju starije članove da osiguraju što bolje uvjete i organiziraju put na još više natjecanja.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika