Na Spomen prostoru Lug, pored Bjelovara, obilježeno je sjećanje na hrvatske žrtve jugo-komunističkog boljševizma, pogubljene u poraću 1945. godine. I ove godine organizatori su bili Bjelovarsko-bilogorska županija, Bjelovarsko-križevačka biskupija i Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru.

Nakon što su brojna izaslanstva, članovi udruga i obitelji položili cvijeće i zapalili svijeće nazočnima se obratio Vedran Milić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru koji je istaknuo kako je ovo sjećanje dužnost ovog društva, a posebno Matice hrvatske čiji su članovi prvi krenuli u istraživanje i dokumentiranje zločina počinjenih nakon 2. svjetskog rata.

U ime Grada Bjelovara o Lugu, ali i sjećanju, govorio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

‒ Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća čuvamo spomen na žrtve koje su ovdje izgubile ono najvrijednije, svoje živote. Zločin je zločin, i on nikako ne smije ostati prešućen ili zaboravljen. Sami kreiramo vlastitu budućnost, a da bi ona bila bolja, moramo učiti iz vlastite prošlosti, poručio je Brajdić.

U svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, skupu se obratio župan Marko Marušić.

‒ Okupili smo se danas ovdje kako bismo iskazali pijetet žrtvama strašnog zločina. Žrtvama komunističkog režima. Bolna je činjenica da su te žrtve bile desetljećima prešućivane. Ubijanje ljudi je zločin koji se ničim ne može opravdati kao ni sustav koji je to dopuštao. Za ove zločine nitko nije odgovarao i to je nešto što teško možemo i moramo prihvatiti. Na našu veliku žalost ovo nisu jedini zločini, slični su se događali i u Domovinskom ratu. Naša povijest je tužna i teška, ali iz nje moramo izvući pouku jer ako to ne učinimo ni budućnost nam neće biti puno bolja. Uvjeren sam da smo toga svi zajedno svjesni jer samo tako smo sigurni da se zločini više nikada neće ponoviti, poručio je župan  Marušić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bio je saborski zastupnik Miro Totgergeli.

‒ Sjetimo li se tih vremena poraća, onda znamo da je nekim ljudima bilo dano da upravljaju ovim gradom, a oni su se postavili kao gospodari života i smrti te su upravo na taj način odlučili o sudbinama ovdje ubijenih. Iz toga moramo izvući pouku kako je onaj tko bude izabran nečim da upravljam ustvari izabran da služi i radi na boljitak svojeg naroda. Nikada se u demokratskom društvu ne smije dogoditi da netko odlučuje o životu i smrti. Danas bi mi bilo drago da ovdje ima mnogo više mladih te da se svi zajedno poklonimo žrtvama Luga, ali i drugih stratišta.

Nakon prigodnih govora svećenici Bjelovarsko-križevačke biskupije predvodili su Svetu misu za sve nevine žrtve.