Grad Bjelovar je sukladno Zakonu o lovstvu izradio Program zaštite divljači za period od 1. travnja 2018. do 31. ožujka 2028. godine, a on se preventivno odnosi na poteškoće s lisicama i kunama. Također, odobrenjem tog programa Grad je dužan ukloniti divljač koja strada u naletu vozila na području obuhvata Programa zaštite divljači, zbog čega je dogovorena daljnja suradnja s predsjednicima lovačkih društava te udruga kako bi se divljač uklonila u skladu sa zakonskim propisima.

Upravo iz ovog razloga, s predstavnicima svih šest lovačkih društava i udruga s područja grada, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika – Igor Brajdić je predstavio novu suradnju.

– U Zagrebu smo imali prilike vidjeti kako divlje svinje trče po centru grada. Ta opasnost postoji i u Bjelovaru zbog toga što je naša županija, uz Gorski kotar najbogatija šumom u cijeloj Republici Hrvatskoj. Dakle, ovdje ima mnoštvo divljih svinja pa postoji mogućnost da će se jednog dana pojaviti i u samom centru grada. Spriječiti takvu pojavu je zadatak lovaca. Iako, i nakon što se potpiše suradnja postoji ta mogućnost. Međutim, nadamo se da do toga neće doći – naglasio je.

Nadalje, dodatna prednost za građane u svemu ovome jest ta da će u slučaju prometne nesreće s divljači isplata štete ići puno brže nego dosad.

– Ako se dogodi nesreća na gradskoj prometnici, tada se mora zvati policija, a potom policija zove lovačko društvo koje će nadoknaditi štetu čovjeku koji je imao prometnu nesreću s recimo srnom, jelenom, lisicom ili bilo kojom drugom životinjom koja može zalutati u centar grada – istaknuo je Brajdić dodavši kako će za isplatu štete biti potrebno ispuniti formular koji je moguće preuzeti na stranicama Hrvatskog lovačkog saveza, a oni će odraditi sve ostalo.

Zaključno kažimo kako se na području Grada Bjelovara nalazi šest zajedničkih lovišta. To su:

lovište broj: VII/106 – “Bjelovar – Bedenik”, kojim gospodari LD “Šljuka” Bjelovar;

lovište broj: VII/107 – “Bjelovar – Plavnice”, kojim gospodari LD “Lovac” Bjelovar;

lovište broj: VII/109 – “Bjelovar – Jasik” kojim gospodari LU “Fazan” Gudovac;

lovište broj: VII/110 – “Bjelovacka” kojim gospodari LU “Vepar” Purićani;

lovište broj: VII/111 – “Ciglenska” kojim gospodari LU “Lisica” Ždralovi i

lovište broj: VII/114 – “Dabravine” kojim gospodari LD “Fazan” Bjelovar.