U utorak, 13. 6. 2023. u 13:15 h u knjižnici Srednje škole Čazma održat će se završna radionica iz programa „Pričam ti o Čazmi“ ‒ čitanje uživo legendi o Čazmi, nastalih na satovima kreativnog pisanja.

Program „Pričam ti o Čazmi“ za cilj ima pobuditi zanimanje za bližu i dalju povijest građana Čazme, ali i pobuditi interes za pisanu riječ, kroz radionice kreativnog pisanja koje će se sastojati od proučavanja zanimljivih činjenica iz povijesti grada i njenih građevina, čitanja oglednih primjeraka legendi i kratkih priča suvremenih autora. Završna faza radionice je pisanje priča ili legendi vezanih uz Čazmu i njihova urednička obrada voditelja projekta te priprema za javno izvođenje i objavu u medijima, na web stranicama, društvenim mrežama ili u promotivnim materijalima Grada i  Turističke zajednice, kao jedan od širih ciljeva.

Program „Pričam ti o Čazmi“ zamišljen je tako da se učinkovito može provoditi iz godine u godinu, mijenjanjem propovjednih oblika i pripovjednih strategija, uz suradnju kulturnih i turističkih ustanova, te vezanjem uz postojeće manifestacije iz područja kulture. Sve navedeno doprinijet će kvalitetnom i kreativnom provođenju vremena uz pisanu riječ te promociji Čazme u širem kontekstu.

Korisnici programa su učenici Srednje škole Čazma i ostali građani spremni sudjelovati u aktivnostima kreativnih radionica pisanja priča i legendi o Čazmi, kao i širi krug čitatelja iz Čazme, ali i izvan nje. Očekuje se desetak direktnih polaznika programa, te više stotina čitatelja priča koje će biti objavljene, uz pristanak autora, u medijima, na web stranicama Grada i Turističke zajednice te na društvenim mrežama. Time će se ne samo pobuditi zanimanje za bližu i dalju povijest kod građana, nego će se pobuditi interes i za pisanu riječ. Također, doprinijet će se široj promociji Čazme posjetiteljima, budući da priče mogu biti otisnute i na promotivnim materijalima Grada i  Turističke zajednice.

Voditelj radionica je Slađan Lipovec, a program „Pričam ti o Čazmi“ realiziran je uz potporu Grada Čazme.