Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan nepušenja od 1987. godine, a da je pušenje duhana jedan od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje dokazano je nebrojeno puta. Pušenje, sa svojim širokim spektrom posljedica predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem. Smatra se teškom ovisnošću s visokim ovisničkim potencijalom.

Posebna pozornost i briga treba i mora biti usmjerena na djecu i mlade, koji eksperimentiraju s duhanom te mogu vrlo brzo razviti ovisnost o istom, već unutar nekoliko tjedana od početka pušenja, koje čak i ne mora biti svakodnevno. Jedna američka studija dokazala je da pušenje samo jedne cigarete u ranom djetinjstvu udvostručuje rizik da mlada osoba postane redoviti pušač do 17. godine.

Početak pušenja povezan je s više čimbenika:
-pušenjem roditelja, braće i sestara
-lakom dostupnosti cigareta
-pušenjem prijatelja i vršnjaka
-socioekonomskim statusom
-izloženosti marketingu
-prikazu pušenja u filmovima i medijima

Djeca koja žive u kućanstvima gdje su prisutni pušači imaju do tri puta veću vjerojatnost da će i sama postati pušači nego djeca u nepušačkim kućanstvima. Postoji značajna povezanost između pušenja i upotrebe drugih supstanci. Što je mlađa dob u kojoj se počinje pušiti, veća je vjerojatnost da će i posljedice biti veće jer je rani početak povezan s kasnijim intenzivnijim pušenjem, višim razinama ovisnosti te manjim izgledima za prestanak pušenja i većom smrtnošću. Pušenje djece i adolescenata uzrokuje ozbiljne rizike za zdravlje respiratornog sustava, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Djeca i mladi pušači dva do šest puta su podložniji respiratornim i kardiovaskularnim smetnjama. Osjetljivi su na učinke pasivnog pušenja (eng. secondhand smoke), a uz pasivno pušenje sve se više upozorava i na “pušenje iz treće ruke” (eng. third-hand smoke). Čestice iz duhanskog dima talože se na površine namještaja, odjeću, podove, zidove, zavjese, uglavnom na sve predmete u okolini gdje mogu biti prisutne mjesecima pa čak i godinama. Uobičajene metode čišćenja nažalost nisu učinkovite, tako da pušenje iz treće ruke izaziva sve veću zabrinutost za zdravlje, osobito djece.