U ponedjeljak – 5. lipnja 2023. u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” u Bjelovaru održat će se predstavljanje knjige “Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću” autora Jure Bijelića. Promocija ove knjige održat će se povodom Međunarodnog dana arhiva s početkom u 18 sati u prostoru studijskog odjela knjižnice.

Knjiga je rad povjesničara Jure Bijelića temeljen na istraživanju matičnih knjiga krštenih župe Čazma. Radi se o opsežnom djelu koje će nam približiti demografske aspekte župe Čazma u razdoblju od 1791. do 1910. godine. U prvom dijelu knjige autor donosi pregled i detaljnu analizu stanovništva Čazme do početka 20. stoljeća, dok u drugom dijelu donosi tablične prijepise upisa svih krštenika po prezimenima. Ovo će djelo biti zanimljivo istraživačima povjesničarima, filolozima, etnolozima, sociolozima i demografima, ali i stanovnicima Čazme koji će iz prijepisa matičnih knjiga moći rekonstruirati obiteljsku prošlost te na taj način osnažiti pripadnost svom zavičaju i kulturi.

Promocija će se održati u organizaciji Državnog arhiva u Bjelovaru i Narodne knjižnice “Petar Preradović” u Bjelovaru, a u predstavljanju će sudjelovati autor Juro Bijelić, povjesničarka i knjižničarka Sunčica Markanović te Martina Krivić Lekić u ime nakladnika, Državnog arhiva u Bjelovaru.