Nakon pet zgrada u Gradu Bjelovaru čija se konstrukcijska obnova financira putem Fonda solidarnosti Europske unije u obnovu se krenulo i sa šestom. Riječ je o Dječjem odjelu Narodne knjižnice Petra Preradovića, jednoj od najstarijih zgrada u Bjelovaru koja predstavlja kulturno-povijesnu baštinu grada.

– Ostalo je pet do šest tjedana da se ovi radovi izvrše. Mene i nadzor i projektant. uvjeravaju da se to doista može odraditi. Izvođači radova će dati sve od sebe, radit će  subotu i nedjelju i štogod će već trebati da to doista naprave. Olakotna okolnost je da je ova zgrada prizemnica, pa se onda puno lakše neki radovi mogu odraditi. U svakom slučaju radovi su vrijedni 860 tisuća eura, a financirani su iz Fonda solidarnosti i nadamo se da će doista biti sve gotovo do kraja lipnja. Ne bi trebalo biti građevinski zahtjevno, a dobit ćemo novu zgradu na ponos svih Bjelovarčana koja će biti u potpunosti obnovljena i koja će idućih stotinu ili dvjesto godina biti sačuvana u ovakvom stanju i biti praktički otporna na bilo kakav potres, rekao je Hrebak.

Nakon konstrukcijske obnove Hrebak najavljuje da će se Grad, kada budu raspisani natječaji, javiti i za cjelovite obnove, pa se već krenulo u javnu nabavu za projektiranje cjelovitih obnova zgrada koje su obuhvaćene kontrukcijskim obnovama.

– Vjerujem da se tijekom sedmog mjeseca možemo javiti na sve te natječaje sa konkretnim projektima cjelovitih obnova. Onda naravno ide opet odobrenje pa raspisivanje novih javnih nabava za izvođača radova i mislim da možemo do kraja ove godine započeti i s cjelovitim obnovama. U svakom slučaju, nama u ovoj fazi, najvažnije je da do 30. lipnja sve te zgrade završimo, rekao je Hrebak.

Jedinu ponudu za konstrukcijsku obnovu zgrade Dječjeg odjela knjižnice dala je Hidroregulacija, a Dominik Nervo direktor Hidroregulacije ne sumnja da će radove izvršiti u roku.

– Radi se o dosta riskantnom roku od samo 46 dana s nedjeljama. Izvođač smo i na zgradi Vodotehne, imamo angažirano oko 50 radnika koje ćemo po potrebi seliti s jednog gradilišta na drugo i smatram da ćemo obnovu odraditi u roku, optimističan je Nervo.