Današnji dan – 21. ožujka je poznat kao Svjetski dan osoba sa sindromom Down, a po prvi puta je službeno obilježen i u Bjelovaru. Poprište ovog hvale vrijednog događaja je bio bjelovarski Paviljon uz naznaku kako su mu se odazvali brojni sugrađani. Među njima su bili i štićenici OSIT-a što je udruga osoba s intelektualnim poteškoćama, policijski službenici PU Bjelovarsko-bilogorske, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, ali i mnoštvo drugih članova naše zajednice.

–Pokušali smo i uspjeli smo. Predivno je i hvala svima na dolasku te podršci – kazala je Ana Šenk, organizatorica svega onoga što se danas događalo u središnjici Bjelovara i istaknula kako je poticaj za organizaciju dobila od djevojčice Franke koja boluje od sindroma Down te njene majke Lane s kojom je velika prijateljica. 

Potom je nastavila ovim riječima.

–Franku poznajem gotovo od začeća i imam sina njene generacije tako da su odrasli zajedno. Franka je dijete puno ljubavi, neočekivanih zagrljaja i poljubaca. Iako je mala svoju ljubav pokazuje na neki svoj način koji je poseban – zaključila je.

Lana Dominković, majka malene Franke iz Predavca, istaknula je važnost ovakvih okupljanja i podrške koju dobivaju.

–U našoj županiji jedno ovakvo obilježavanje Svjetskog dana osoba sa sindromom Down zbiva se po prvi put i zbog toga sam izuzetno sretna. Nažalost, u Bjelovaru nemamo udrugu koja bi okupljala djecu te roditelje, ali bilo bi izuzetno korisno kada bi se osnovala. Osobno komuniciram s međimurskom udrugom za sindrom Down, a ovo događanje kod njih traje već nekoliko dana. Također, važno je kazati da oni ovaj dan obilježavaju i simboličnom utrkom na 2103 metra time aludirajući upravo na današnji datum, a zapravo, to je samo jedan od događaja – kazala je Dominković.

Ova mlada majka je izrekla i nekoliko divnih riječi o svojoj prekrasnoj djevojčici Franki.

– Franka će 5. svibnja napuniti dvije godine. Ona je uporna djevojčica koja zna biti i tvrdoglava. Uključena je u dosta aktivnosti. Primjerice, često odlazimo u Down centar u Pulu gdje triput godišnje odrađujemo terapije s fizioterapeutom te defektologom, a bili smo u Daruvarskim toplicama gdje su zadovoljni njezinim napretkom. Franka ima starijeg brata i sestru koji redovito paze na nju. Franka je puna ljubavi, oni su jako osjećajni te bih rekla kako nas je ona sve promijenila. Naravno, ta promjena je na bolje – poručila je za kraj Dominković.

Zaključno, nikako se ne smije zaboraviti niti Nives Vinceković. Naime, riječ je o 49-godišnjakinji iz Koprivnice koja također boluje od sindroma Down, a sve prisutne je s Paviljona počastila čitanjem jedne lijepe pjesme. Isto tako, svim sudionicima su podijeljeni šareni baloni jer je upravo šarenilo jedno od simbola ove bolesti.