U Ivanskoj ponovno počela s radom grupa za potporu dojenju

Smisao grupa za potporu dojenju je da se majkama pruži praktičan savjet, informacija i emocionalna potpora, te da se razvije povjerenje u vlastitu sposobnost dojenja.

Grupa za potporu dojenju koja djeluje na području Općine Ivanska i dijelom Općine Berek osnovana je 2010. godine. Nažalost i na rad ove grupe utjecala je pandemija koronavirusa i privremeno zaustavila njezin rad.

Ovih dana patronažna sestra Ivana Lončar ponovno je okupila trudnice, rodilje i majke s malom djecom i grupa opet djeluje.

– Zbog korone nismo se sastajali, sada nakon dvije godine ponovno smo se okupili. Sastajemo se u prostorijama patronažne službe u ambulanti Ivanska, uglavnom drugi radni četvrtak u mjesecu ili po dogovoru, rekla nam je Lončar i dodala kako su teme o kojima razgovaraju razne.

– Teme nam ovise o sastavu grupe. Kada ima više trudnica onda su teme prilagođene njima, priprema za porod, dojenje, roditeljstvo i sl. Žene iznose svoja iskustava o dojenju, kako su počele, kojim tijekom je išlo. Kada su u grupi majke dojilje osim što izmjenjuju svoja iskustva, pričamo svaki put o vrijednostima majčinog mlijeka, koliko je bitno i zdravo da hrane djecu majčinim mlijekom i ono što je vječito prisutno na terenu priča o “slabom mlijeku “, a to ne postoji i nastojim taj mit prekinuti. Razgovaramo i o cijepljenju, profilaksi vitaminom D, kasnije o dohrani i svemu onome što prati dojenčad tijekom prve godine života, pojasnila je Lončar i dodala kako su sve trudnice i majke dobrodošle u ovu grupu.