HPD Garjevica Čazma povodom 46. supermaratona Zagreb – Čazma organizira “II. gojzericu Od Kaptola do Kaptola”.

Na ovaj način drugu godinu za redom čazmanski planinari daju podršku jednom od najdugovječnijih i najdužih maratonskih utrka u Hrvatskoj, od zagrebačkog do čazmanskog Kaptola.

– Prošle godine nas je sudjelovalo 11. Svi iz našeg planinarskog društva, čak i dvije žene, te jedan maloljetni član našeg društva. Nije bilo jednostavno, no svi su s uspjehom završili “gojzericu”. Ideja za istu došla je iz glava Dražena Rovišćanca i Darka Devčića, a kako je u HPD-u Garjevica plodno tlo za svakojake “bedastoće”, ideja se “primila”. Ove godine, iskreno, nismo imali u planu ponovno održavanje iste, no onda se nekoliko naših članica i članova počelo propitivati, pa smo rekli “zašto ne!?”. Objavili smo sramežljivo da će i ove godine ići “gojzerica”, i onda na naše iznenađenje, javilo se već više od 10-ak ljudi, što planinara, što raznih rekreativaca izvan planinarskih udruga, kazao nam je predsjednik HPD-a Garjevica Kristijan Čikor

Iako ovaj događaj nije natjecateljskog karaktera valja spomenuti kako je prvi planinar koji je prošle godine dopješačio u cilj bio Dejan Car, dok je drugi došao Dražen Rovišćanec.

Ekipa koja je sudjelovala prošle godine u “Gojzericom od Kaptola do Kaptola”

“Gojzerica” kreće točno u ponoć 26. ožujka, kada planinari kreću pješice sa središnjeg zagrebačkog trga u pravcu Čazme, istom trasom koju će kasnije proći supermaratonci. Prijaviti se može svatko, nije uvjet bit član HPD-a Garjevica, a prijave idu direktno predsjedniku HPD Garjevica Čazma Kristijanu Čikoru na broj 098 403 465. Staza je u dužini od 61 km i 350 m.

– Prijevoz organiziramo s TZ Grada Čazme. Na žalost, nismo uspjeli osigurati potporu u vidu hitne pomoći ili slično za sudionike od 00.00 sati do 08.00 sati jer mi za to nemamo novčanih sredstava. Od 08.00 sati pa nadalje sudionici mogu koristiti eventualno hitnu pomoć kao i natjecatelji supermaratona. Zato je preporuka da svaki sudionik ima neku “jocker zovi” osobu u slučaju odustajanja od 00.00 do 08.00 sati. Tako smo i mi imali prvi puta, pojasnio je Čikor i dao nekoliko savjeta onima koji se odluče na ovaj pothvat.

– Savjet hrabrima, pratiti vremensku prognozu i sukladno tome se odjenuti. Imati manji ruksak s pićem i nešto hrane (energetske pločice i napitci). Odjeća neka bude lagana, a obuća, naravno udobne i već razrađene tenisice. “Gojzerica” je simboličan naziv, nije preporučljivo 60 km hodati u njima po asfaltu. Uzeti reflektirajući prsluk i čeonu lampu, mobitel, pokoji flaster za eventualne žuljeve. Ide to, samo polako i pametno. Kada svane dan i krene gužva oko Supermaratona, jednostavno se dobije neka nova energija. Svaki sudionik dobit će na kraju medalju, a nastojat ćemo i neke simpatične nagrade osigurati. Bilo bi lijepo kada bi nam neki sponzor tu uskočio, pa evo, upućujemo poziv istima, zaključio je Čikor.