U nedjelju, 5. ožujka, od 10.00 do 12.00 sati na parkiralištu IV. osnovne škole Bjelovar, Poljana dr. F. Tuđmana 1, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji s udrugom Roda organizira besplatan pregled dječjih sigurnosnih sjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili sigurnosnu sjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, sigurnosne sjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u prometnim nesrećama do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90%, no samo ako se pravilno koriste.

Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 271 361 (SMS, WhatsApp, Viber). Bez rezervacije bit će moguće pregledati sigurnosne sjedalice po završetku rezerviranih termina. Ovakav način organizacije je potreban kako roditelji s malom djecom ne bi dugo čekali na red.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi sigurnosna sjedalica bili što učinkovitiji, molimo vozače koji dolaze na pregled da sa sobom donesu upute proizvođača sigurnosne sjedalice, ukoliko ih imaju.

Tijekom 2022. godine evidentirano je stradavanje 22 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 83,3%. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozlijede i to dvoje kao vozači i jedno kao putnik. 19 djece je zadobilo lake tjelesne ozlijede i to četvoro kao vozači, 13 u svojstvu putnika (povećanje za 250%) i dvoje djece u svojstvu pješaka. Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju 2023. godine evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je petero djece zadobilo lake tjelesne ozljede, i to četvoro u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka. U tim prometnim nesrećama na području Policijske postaje Bjelovar četvero djece je zadobilo lake tjelesne ozljede, a na području Policijske postaje Grubišno Polje jedno dijete je lakše ozlijeđeno.

Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja.

Zahvaljujući volonterskoj udruzi Roda, policijska uprava po drugi put provodi ovakvu akciju jer je iz statističkih podataka vidljivo povećanje stradavanja djece kao putnika u vozilima svojih roditelja za 250%.

Voljeli bi da nas roditelji i svi oni koji prevoze djecu podrže u ovoj preventivnoj akciji kako bi naša djeca bila što sigurnija u automobilima.

Ako dovodite dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta sigurnosnu sjedalicu prema uputama.

Rodini savjetnice i savjetnici za sigurnosne sjedalice roditeljima i ostalim vozačima dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju sigurnosnih sjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvani su i budući roditelji.

Iako je novčana kazna za prekršaj nepravilnog smještaja djece u sigurnosne sjedalice 130 eura, ništa nije vrjednije od sigurnosti naše djece.