Početnom konferencijom počela je provedba treće faze projekta „Snaga zajedništva“ iz programa zapošljavanja žena Zaželi. Nositelj projekta vrijednog 164 tisuće eura kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda je Općina Nova Rača uz partnere općine Severin i Šandrovac te HZZ – Područni ured Bjelovar. Ova faza projekta trajat će 8 mjeseci, dok će radnice zaposlene u njemu raditi 6 mjeseci. Zaposleno je deset žena u Općini Nova Rača, sedam u Severinu i osam u  Šandrovcu i one će za vrijeme trajanja radnog odnosa tijekom kojeg će primati minimalnu plaću sukladno odluci Vlade o visini minimalne plaće u RH, obavljati poslove  pomoći u dostavi namirnica, pripreme obroka, održavanju čistoće domova i higijene korisnika,  a ono što svi korisnici navode kao najvažnije, pružati podršku kroz razgovor i druženje. Broj korisnika koji će biti obuhvaćeni ovim projektom je 150 u sve tri općine. Projekt je izradila Razvojna agencija BBŽ na čemu se zahvalio načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić i dodao kako su potrebe za ovakvim programom na području Nove Rače velike te se nada da će završetkom ove faze krenuti i iduća na nešto duži period. Općinski načelnik općine Šandrovac  Dario Halauš dodao je kako je ovaj projekt jedini primjer u Hrvatskoj gdje su tri jedinice lokalne samouprave u istoj priči.

– Nažalost potreba za ovakvim poslovima je sve veća jer starog stanovništva u našim selima je sve više. Mladi se sve manje zadržavaju i moramo se nadati da će doći do nekakve promjene i nadamo se da će ovakvi projekti ići dalje kako bi i teže zapošljive žene mogle raditi, a i kako bi naši krajnji korisnici dobili pomoć i uslugu i kako ne bi imali osjećaj da su sami na ovome svijetu, kazao je Halauš.

Jedna od žena koja je kroz projekt pronašla posao je i Jovanka Botić iz Orovca koja već ima iskustva na ovom poslu jer je bila zaposlena na prijašnjim fazama projekta.

– Lijepo mi je ovo radno mjesto, navila sam se već na svoje korisnike, svi su mi poznati i lijepo mi je raditi s njima. Čisti im, perem, usisavam, obavljam im sve kućanske poslove, dostavim ljekove i namirnice i nikad sa svojim korisnicima nisam imala problema, rekla je Jovanka.