Javnosti je napokon dostupna studija isplativosti projekta termi Bjelovar o kojem bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak priča već duže vrijeme. Studiju isplativosti napravila je tvrtka Horwath HTL i u njoj ukratko stoji kako je to projekt prvenstveno namijenjen građanima grada Bjelovara kao novi sadržaj vodene/welness ponude i rekreacije kroz cijelu godinu. Primarno tržište je upravo područje Grada Bjelovara, a sekundarno, područje od Virovitice do Zagreba. U studiji su navedene sve činjenice vezane uz analizu općeg razvojnog konteksta, tržišne studije i procjene financijske isplativosti ulaganja.

Prema procjenama ulaganje u Terme trebalo bi se isplatiti za 15 godina uz prosječan broj gostiju od 244 800 godišnje ili 700 dnevno. Naime, prosječna godišnja posjeta sličnih toplica u Hrvatskoj kreće se 200 000 – 320 000, pa se očekuje da se uz jaku marketinšku priču prve godine poslovanja, za koju se uzima 2026. može doseći posjeta od 220 tisuća. Planirana cijena ulaznica kreće se od 13,5 eura do 14,3 eura uz mogućnost povlaštenih ulaznica za određene skupne kao što su npr. studenti, umirovljenici itd.

Što se tiče ulaganja, procjenjuje se  da će za ovaj projekt biti potrebno 360 milijuna kuna. Gradonačelnik Hrebak je na Facebooku napisao kako je studija  gotova usprkos mnogim skepticima i kritičarima koji su tvrdili da je projekt neisplativ.

„Baš naprotiv, iznos koji uloži Grad Bjelovar povrativ je u 15 godina, a toplice su zelen projekt, energetski gotovo samoodrživ bez ijedne plinske cijevi. Sutra ćemo transparentno poslati studiju svim gradskim vijećnicima i objaviti ćemo ju javno na stranicama Grada Bjelovara da bude dostupna zainteresiranoj javnosti“, napisao je Hrebak.

Kompletnu studiju do svih detalja možete pročitati u nastavku.