14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Gradonačelnik Pirak održao tradicionalni susret sa župnicima čazmanskih župa

Nove vijesti

Održan je tradicionalni susret gradonačelnika Grada Čazme Dinka Piraka i njegovih suradnika sa župnicima čazmanskog dekanata koji brinu o župama i sakralnim objektima. Na području Grada Čazme je šest župa koje vodi pet župnika, a suradnju sa svima pohvalio je gradonačelnik Pirak.

– Drago mi je da obnove objekata idu svojim tijekom, prije svega mislim na čazmansku crkvu i crkvu sv. Ferenca u župi Draganec. Grad je u svom proračunu za 2023. godinu za pomoć župama osigurao 22 tisuće eura te ćemo se prema aktivnostima dogovoriti kako ćemo novac raspodijeliti, kazao je Pirak.

Župnici su upoznali gradonačelnika sa svojim planovima, potrebama i problemima s kojima se susreću u održavanju sakralnih objekata te mu zahvalili na pomoći i kooperativnosti. Čazmanski župnik i dekan čazmanskog dekanata preč. Dubravko Lauš predstavio je radove koji se trenutno provode na sanaciji oštećenja nakon potresa u crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi.

– Uređuju se glavna i sjeverna lađa, stavljeni su karboni, skinuta je žbuka i nanovo je ožbukano. Nadamo se da će to sada biti i pokrečeno – istaknuo je preč. Lauš.

Za sada se nedjeljne mise i za blagdane za čazmanske vjernike održavaju u kino sali, a u planu je da se  iza Cvjetnice u Velikom tjednu vjernici vrate u crkvu.

Dobra vijest da bi se ove godine s restauracije trebao vratiti i glavni oltar, propovjedaonica kao i nadaleko poznate čazmanske orgulje. Za sljedeću godinu u planu je zamjena prozora i obnova fasade.

Župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Gornjeg Draganca, vlč. Ivan Grudiček  kazao je kako se intenzivno radi na obnovi crkve u Bojani i da ti radovi moraju biti gotovi do 30. lipnja.

– To je naš kapitalni projekt i moramo radove završiti do kraja lipnja, ako ta sredstva ne iskoristimo nećemo ih moći više koristiti. To su velika sredstva koja mi u deset godina ne bi mogli ni sa Ministarstvom kulture mogli osigurati, radi se o preko pet milijuna kuna, kazao je vlč. Grudiček.

Velečasni Mihil Gojani zahvalio je na mrtvačnici koja je napravljena na groblju u Prnjarovcu i osvrnuo se na ostale radove koji su planu.

– Djelomična obnova prije svega unutrašnjosti kapelice sv. Nikole. Ostali sakralni objekti nisu u potresu stradali jedino što ih je nagrizao zub vremena tako da bi obnova ove kapelice bila naš prioritet, rekao je.

Župnik Župe svetog Nikole Biskupa iz Miklouša Ivan Tomak je zahvalio gradonačelniku Piraku i gradu na suradnji i pomoći. Ono što on ima u planu je pokrenuti obnovu crkve sv. Martina u Martincu u čemu su se svi složili.

– Crkva u Martincu je dosta zahtjevna za obnovu, sam grad i župa to financijski ne mogu, te je plan preko Ministarstva kulture pokrenuti njenu obnovu da se ovaj vrijedan sakralni objekt sačuva od daljnjeg propadanja, kazao je.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika