Iako je domaćinstvo kao obavezan predmet davno ukinuto, a sada će se prema najavama iz Ministarstva u sličnom obliku vratiti u školske klupe, u Osnovnoj školi Čazma u 3.b razredu postoji kao izvannastavna aktivnost.

Želja učiteljice Andree Mrazović u čijem se razredu i provodi ova aktivnost je da učenici svladaju vještine koje će im trebati u svakodnevnom životu.

– Iz iskustva znamo da su učenicima najdraže aktivnosti one kreativnog i motoričkog tipa te sve aktivnosti kojima se bave odrasli, a koje se djeci ne ponude ili ih se zaobilazi (pomoć u kuhinji, pranje prozora, šivanje). Budući da je domaćinstvo niz kreativnih aktivnosti kojima učimo i stvaramo, ove smo godine odlučili odabrati upravo tu izvannastavnu aktivnost, kazala je Mrazović.

Kod čazmanskih učenika domaćinstvo je dobro prihvačeno te se velik broj njih pridružio ovoj izvannastavnoj aktivnosti. 

-Školsku godinu smo započeli razgovorom o zdravoj prehrani te smo naučili guliti voće i povrće, čistiti orahe te izrađivati voćnu salatu i zdrave prirodne sokove. U školskoj smo kuhinji s tetom Nedom naučili peći palačinke te smo se i zasladili. Nakon sto smo naučili bonton za stolom, u goste smo pozvali roditelja Slavka Čavlovića, profesionalnog konobara, koji nam je demonstrirao pravilno postavljanje stola i imenovanje pribora za jelo. U predbožićno vrijeme izradili smo Gnomove od vune. U goste smo pozvali i našu tetu Nadu, spremačicu u našoj školi, koja nam je pokazala pravilnu upotrebu metle, kako ćemo oprati podove i prozore te tako pomoći u svom kućanstvu. Do kraja školske godine planiramo još puno toga naučiti, rekla je Mrazović.

foto/OŠ Čazma