Najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula danas je čazmanskim osnovnoškolcima u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma predstavio svoje slikovnice.

– Ponosan sam pisac i nakladnik Vjetropiraste, Oblačaste, Sunčaste i Pahuljaste, Veseli me da su osim slikovnica čak dvije od njih postale i kazališne predstave za djecu i nadam se da će u skoroj budućnosti neke od njih doći u Čazmu – kazao je Vakula kojem je cilj putem slikovnica popularizirati znanost ali i upoznati mlade s osnovnim meteorološkim elementima, a možda nekoga zainteresirati i za studij meteorologije. Dodaje i kako nije planirao raditi slikovnicu o tornadima, ali nakon silnih promocija koje je odradio po Hrvatskoj i interesa najavljuje jednu i o njima.

– Čazma je svjetski poznata po tornadu jer je naš svjetski znanstvenik Andrija Mohorovičić objavio jedan rad o tornadu u Čazmi koji se dogodio u pretprošlom stoljeću koji je čak podignuo vlak, lokomotivu, kaže Vakula koji se osvrnuo i na nedavno nevrijeme iz rujna prošle godine koje uvelike podsjeća na tornado.

– Da, nažalost događaju nam se vremenski ekstremi i o njima govorim djeci da znaju što raditi i kako se ponašati kad vide onaj strašni kumulonimbus iz kojeg grmi sijeva i vrijeme se mijenja.

Gostovanje Zorana Vakule u knjižnici iskoristili smo i za pitanje što možemo očekivati od vremena ove godine i u narednom razdoblju.

– Teško je vjerovati da će ova godina biti nešto hladnija nego što je to uobičajeno od prosjeka. Naime zadnjih desetak, pa i dvadesetak godina su sve toplije od prosječnih godina zadnjih tridesetak godina. Živimo u doba globalnog zatopljenja, klimatske promjene su na djelu i pitanje je samo do kada će trajati ovo toplo razdoblje. Sigurno ćemo, što je uobičajeno za život zemlje, ući u neko ledeno doba, ali bojim se da to neće biti za nekih stotinjak godina nego više tisuća godina, a do tada nam valja izdržati ovu iznadprosječnu toplinu, a u toj iznadprosječnoj toplini kad dođe malo vlažnog zraka bude ekstremnih vremenskih pojava i to nam je za život i prilagođavanje. Ne možemo ih spriječiti i morali bismo im se prilagoditi, zaključuje Vakula.