3.7 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

“Igra linija” u bjelovarskoj Narodnoj knjižnici “Petar Preradović”

Nove vijesti

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe pod nazivom “Igra linija” našeg sugrađanina Željka Škare koje će se održati u četvrtak – 26. siječnja 2023. godine s početkom u 18 sati. Mjesto ovog događaja će biti Studijski odjel bjelovarske Narodne knjižnice “Petar Preradović” (2. kat), a o izložbi će govoriti Zlatko Sabolović – predsjednik Likovnog udruženja Bjelovar. Treba navesti i to da će u programu sudjelovati učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.

Izložba je postavljena u prizemlju, na 1. te 2. katu knjižnice i trajat će od 9. siječnja do 9. veljače. Postavljena je u sklopu projekta “Grad i njegovi ljudi” gdje se predstavljaju zavičajni umjetnici koji se bave raznolikim radom: slikarstvom, fotografijom, stripom, književnošću……

Sada ćemo vas upoznati sa samim autorom.

Željko Škara je rođen u Bjelovaru 1955. godine. Posljednjih petnaest godina prije umirovljenja je radio kao putujući prodajni komercijalist, a upravo zbog tog stresnog posla se počeo baviti linijskim crtanjem. To ga je neobično smirivalo te smanjivalo nastali stres. Napravio je preko 400 slika, a na nagovor nekoliko osoba koje su imale prilike vidjeti njegove radove se učlanio u Likovno udruženje Bjelovar gdje je krenuo s izlaganjem. Kao član udruge je sudjelovao na nekoliko zajedničkih izložbi, da bi na 38. Susretu likovnih stvaratelja, održanom u Zaboku 2022. dobio priznanje za sliku “Nove dimenzije”. Ista je trenutno izložena u bjelovarskom Gradskom muzeju povodom 30. godišnjice Likovnog udruženja Bjelovar.

Naglasimo kako je “Igra linija” prva Škarina samostalna izložba iz koje su vidljive tri stvaralačke faze. U prvoj crta u jednoj neprekidnoj liniji istražujući raznolike oblike. Zatim se “poigrava” s više linija te istražuje njihov međuodnos stvarajući zanimljive kompozicije. Završna, treća faza je faza u kojoj kombinira različite linije i boje te tako kreira živopisni vez linija koje podsjećaju na goblen. Slike su rađene vrlo preciznim potezima za što je potrebna jako velika koncentracija te smirenost.

Dakle, posjetite ovaj događaj i razgledajte ovu nesvakidašnju izložbu.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika