20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Čazmanski vinogradari obilježili Vincekovo i početak vinogradarske godine

Nove vijesti

Početak vinogradarske godine koji je vezan za blagdan sv. Vinka 22. siječnja obilježili su i čazmanski vinogradari okupljeni u Udruzi vinogradara i vinara Čazma. Vincekovo je obilježeno u vinogradu predsjednika Udruge Ivana Katalenića gdje je ceremonijalno obrezan jedan trs koji je nakon toga “kršten” starim vinom i ukrašen dimljenim kobasicama i špekom koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Vincekovo je prvi vinogradarski blagdan od pet koje vinogradari obilježavaju i nakon njega kreću prvi radovi u vinogradu.

– Protekle dvije godine zbog pandemije Vincekovo smo obilježavali svatko u svom vinogradu, a ove godine, s obzirom da se korona smirila, obilježili smo na pravi način. Okupili smo se da održimo ovu tradiciju na životu, rekao je Katalenić. Čazmanskih vinogradara okupljenih u udrugu ima 40-tak, a polako dolazi i do smjene generacija te se sve više mladih vinogradara učlanjuje, a aktivnosti ima napretek.

– 8. veljače imamo redovnu godišnju Skupštinu društva, a nakon toga kreću pripreme za izložbu vina „Čazmanski vinokap“ koja bi trebala biti 25. ožujka, dan prije Supermaratona „Od Kaptola do Kaptola“. Sudjelovali smo već ove godine na izložbi vina u Virju gdje su članovi udruge ostvarili odlučne rezultate i osvojili odličja. Čekamo i druge izložbe vina u Križu, Ivanić Gradu i drugdje gdje nas pozovu, dodao je Katalenić. Na kraju dodajmo da ni snijeg ni hladan vjetar koji je puhao nisu smetali nikome, a ako je vjerovati starim izrekama i narodnim mudrostima „Ak na Vincekovo s krova teče, onda i najesen v lagve teče“, pa s obzirom na vremenske uvjete koji su vladali i snijeg koji je padao, ali se i topio, za očekivati je da dobrog vina na kraju vinogradarske godine neće nedostajati.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika