U nedjelju se u Bjelovaru održavaju izbori za mjesne odbore, provjerite u koji MO pripada vaša ulica

Ove nedjelje, 22.siječnja, na području Grada Bjelovara održat će se izbori za članove Vijeća mjesnih odbora.

Važnost izbora za vijeća mjesnih odbora ne treba posebno naglašavati. To su izbori u kojima se biraju predstavnici stanovnika naselja i mjesta koji će biti glas naroda za sve probleme s kojima se građani svakodnevno susreću. Posebno se to odnosi na probleme u komunalnoj infrastrukturi, prometna rješenja i općenito na poboljšanje kvalitete života u mjestu življenja.

Ono što svake izbore za članove Vijeća mjesnih odbora obilježi je vrlo mali odaziv birača i rezultati izbora svode se na to koja je stranka mobilizirala više članova, tko ima veću obitelj i širi krug prijatelja.

Iako najmanje popularni od svih izbora, na kojima se tradicionalno bilježi najmanja izlaznost upravo se kroz djelovanje mjesnih odbora može utjecati na kvalitetu života i rješavanju problema u sredinama stanovanja. Međutim, povijest nam pokazuje da takvi istinski problemi i rješavanje istih malo koga zanimaju.

Odluku o raspisivanju izbora donijelo je Gradsko vijeće Grada Bjelovara na svojoj 13. sjednici održanoj 30. studenoga 2022. godine.

Članove vijeća biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo.

Za člana vijeća može biti biran građanin koji ima biračko pravo i prebivalište na području mjesnog odbora čije se vijeće bira.

Mandat članova vijeća traje četiri godine, a broj članova vijeća pojedinog mjesnog odbora utvrđen je Statutom Grada Bjelovara i Odlukom o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Bjelovara.

Na području Grada Bjelovara osnovano je 38 mjesnih odbora radi ostvarivanja prava u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana Grada Bjelovara.

Kojem mjesnom odboru od njih 38 pripada vaša ulica ili naselje možete provjeriti OVDJE.

Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 22. siječnja, u sedam sati ujutro, a bit će otvorena do sedam sati navečer.

Sve informacije vezane uz biračka mjesta za sve odbore i kandidacijske i zbirne liste za izbor članica i članova vijeća mjesnih odbora možete pronaći na internet stranicama Grada Bjelovara.