3.7 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Ono što je dobro za srce je ponekad dobro i za mozak; nedavna istraživanja na starijima od 50 godina su pokazala da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja

Nove vijesti

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Michigan ukazuje na to da učinak kućnih ljubimaca (“pet effect”) ne štiti samo srce i crijeva, što je već poznata teorija, nego može imati važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijoj dobi, piše Science Alert.

Rezultati se temelje na nacionalno – reprezentativnom istraživanju koje je provedeno na više od 20.000 odraslih koji su odgovarali na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo. Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem razdoblju.

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od onih koji ih nisu imali. Taj je učinak bio vidljiv samo kod starijih od 65, kada se obično počnu pojavljivati simptomi demencije.

Ako je osoba iz te dobne skupine imala ljubimca pet godina postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju riječi od vršnjaka koji ljubimce nisu imali. Ovo otkriće je samo poveznica, a ne jasan dokaz da “pet effect” stvarno postoji, napominju znanstvenici.

Brojna su istraživanja pokazala da su ljubimci dobri za zdravlje i puno je teorija zašto je tako. Vlasnici pasa su, primjerice, prisiljeni šetati zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno kretanje je povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim duljim životom.

Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može ojačati imunosni sustav, posebno crijeva. Ili nas ljubimci jednostavno čine sretnima pošto istraživanja upućuju na to da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres.

U starijoj dobi to može biti važnije nego u mlađoj. Dokazano je da izolacija može promijeniti strukturu te funkciju mozga. I dok su se mnoga istraživanja do sada fokusirala na to kako vlasništvo nad psima i mačkama utječe na emocije te fizičko zdravlje, malo je onih koje su istraživale na koji način oni utječu na moždane sposobnosti.

Znanstvenici iz Michigana smatraju kako je to zbog toga što je potrebno dulje vrijeme da se pokažu pozitivni učinici kućnih ljubimaca na njihove kognitivne sposobnosti, a njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Aging and Health.

Izvor: T-portal

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika