Foto/Grad Čazma, Davor Kirin

Ovog vikenda diljem Hrvatske vinogradari će obilježiti Vincekovo. Proslava Svetog Vinka – Vincekovo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, pa 22. siječnja brojni vinogradari i štovatelji vina obilaze vinograde i kleti te na tradicionalan način slave Vincekovo koje prema narodnom vjerovanju donosi rodnost vinove loze.

Ova proslava označava početak nove vinogradarske godine i običaj je na taj dan ići po prvi puta u novoj godini u pohode vinogradu.

Uz poznato Martinje, Vincekovo je najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. U Hrvatskoj, uz male razlike u pojedinim krajevima, ovaj se dan obilježava svečanom ceremonijom, obavlja se blagoslov vinograda i slavi dan sv. Vinka.

U ovom obredu, obilazi se vinograd, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – »krsti« starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Trs posvećuje »svećenik«, a po dobrom narodnom običaju, sve je praćeno pjesmom i svirkom, kušanjem starog i mladog vina te slasnim domaćim zalogajima uz koje prija i dobra vinska kapljica.

Udruga Vinogradara i vinara Čazma organizira proslavu Vincekova, u subotu 21.siječnja 2023. godine početkom u 12:00 sat u vinogradu obitelji Katalenić.