Foto/Pixabay

Istraživanje koje je obuhvatilo 13 različitih pasmina pokazalo je da je belgijski malinois najinteligentniji pas. Znanstvenici su procijenili 1000 pasa postavljajući im sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka. Testovi su uključivali njihovu sposobnost čitanja ljudskih gesti i provjeru mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi došle do hrane koju su mogle vidjeti. Znanstvenici su također istraživali koliko je pas neovisan i koliko brzo od čovjeka traži pomoć kada je ispred njih nerješiv zadatak poput hrane upakirane u zatvorenu kutiju, piše Daily Mail.

Malinois, koji se često koriste kao policijski psi ili kao čuvari, zauzeo je prvo mjesto s 35 od 39 bodova. Border Collie je drugi s 26 bodova, dok je njemačka pasmina Hovawart na trećem mjestu s 25 bodova. ‘Belgijski malinois istaknuo se u mnogim kognitivnim zadacima, imajući vrlo dobre rezultate u većini testova,’ izjavila je sr. Katriina Tiira sa Sveučilišta u Helsinkiju za The Sunday Telegraph.

Saara Junttila, koautorica studije i a istraživačica kognicije pasa na Sveučilištu u Helsinkiju, dodala je: ‘Većina pasmina ima svoje snage i slabosti. Na primjer, labrador retriver bio je vrlo dobar u čitanju ljudskih gesta, ali nije tako dobar u prostornom rješavanju problema. Neke pasmine, poput šetlandskog ovčara, postigle su prilično jednake rezultate u gotovo svim testovima.’