Jedna od najpopularnijih animiranih serija – “Simpsoni” se na televizijskim prijamnicima prikazuje više od 30 godina. Svi znaju za Homera, Barta, Mardch i Lisu Simpson, no jeste li se ikad zapitali zbog čega im je koža žute boje? Tvorac Simpsona je Mat Grening, a jednom prilikom je on, u intervju za BBC odgovorio zbog čega su toliko popularni likovi baš žuti.

-Animatorica je došla na ideju da likovi budu žuti i čim mi je pokazala kako ih je obojala, rekao sam: “To je to!”. Kada daljinskim upravljačem mijenjate kanale i na “blic” primjetite bljesak žute boje odmah ćete znati da se emitiraju Simpsoni – ispričao je Grening.

Uspjeh Simpsona je potakao i ostale animatore da koriste žute likove jer se pokazalo da ova boja zaista upada u oči gledatelja. Tako su nastali i drugi poznati žuti likovi, a najpoznatiji je svakako Sundcher Bob. Žuta je, naime, najvidljivija boja u čitavom vizualnom spektru.

Ona je također komplementarna s plavom koja je jedna o najčešćih pozadina crtanih filmova. Tome je tako zbog toga što su nebo i vodene površine prikazane, logično – plavom bojom. Isto tako, žuta je i topla boja koja asocira na radost te optimizam pa se nameće kao pravi izbor za glavne junake u crtanim filmovima.