Foto/Pixabay

Prema UN-ovoj ljestvici sreće Hrvatska je na 59. mjestu od 146 zemalja, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da nas spašavaju još uvijek bliski međuljudski odnosi i druženje uz kavice.

Svaki početak Nove godine pojedince i države navodi na preispitivanje dobrih i loših stvari koje su ostavili iza sebe, s nadom da ih čeka bolja godina.

Hrvatska se, naravno, ne može ni blizu usporediti s osam najsretnijih zemalja svijeta u 2022. – Finskom, Danskom, Islandom, Nizozemskom, Luksemburgom, Švedskom, Izraelom i Novim Zelandom. A i 2021. prema UN-ovu istraživanju sreće “World Happiness Report” bili smo tek na 59. mjestu među 146 zemalja.

Ako se po nizu parametara, od BDP-a po glavi stanovnika, socijalne potpore, zdravog životnog vijeka, velikodušnosti, percepcije korupcije, slobode donošenja vlastitih odluka ne možemo ubrojiti među najsretnije zemlje svijeta, sačuvali smo barem nešto što je bitno za sreću prema harvardskoj studiji sreće – bliske međuljudske odnose i druženja uz kavice u domovima i na ulicama naših gradova.

U Finskoj, koja je posljednjih godina najsretnija država svijeta, uz visoko povjerenje građana u vladu izražen je osjećaj građanske solidarnosti i povjerenja među ljudima.

Građanske solidarnosti, kad se zagrebe ispod površine, u Hrvatskoj nema, jer inače ne bismo imali tako velike socijalne razlike , piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.