U Hrvatskoj su poznati novogodišnji običaji i vjerovanja koji su potekli iz davnina. Neki se i danas još uvijek prate te koriste, dok su drugi pali u zaborav. Vrijeme je da saznate koji su to običaji pa možda neke prihvatite. Prema proširenim vjerovanjima, nekada je bilo važno što će se raditi za doček jer on određuje kakva će biti iduća godina. Stoga se svatko trudio rano ustati, dobro najesti, zabaviti se te izbjeći svađu. Također je bilo važno koga ćete prvo vidjeti u Novoj godini. Ako prvo sretnete muškarca, godina će vam biti sretna te puna novca. No, ako prvo ugledate ženu, vaša će godina biti nesretna.

Nadalje, bilo je važno i da novogodišnji stol bude obilat, kako bi i godina bila obilna te plodna. Moralo se paziti i na hranu koja se posluživala. Najbolje je bilo pripremiti svinju jer je ona predstavljala kretanje unaprijed, odnosno sreću. Perad se nije pripremala jer kokoš “čeprka” svuda, zec također jer on bježi i odnosi sreću, a riba jer zajedno s njom otpliva blagostanje. Jedan običaj koji je i danas popularan, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj je nošenje crvenog donjeg rublja.

Ovaj običaj je potekao iz Španjolske gdje se vjerovalo da crveno donje rublje nose osobe koje traže ljubav, dok oni koji traže rast te razvoj u karijeri nose žuto. Međutim, donje rublje ne biste smjeli kupiti sami već bi vam ga netko trebao pokloniti, a nakon novogodišnje noći biste ga trebali baciti. Sve to kako bi se “magija” uistinu ostvarila. Na novogodišnji dan čak se niti kosa ne bi smjela prati kako ne bi bila prisutna glavobolja tijekom cijele godine, a, ukoliko ste povješali veš, obvezno ga skinite kako vam stoka ne bi uginula i kako biste imali plodnu godinu.