Sirovo jestivo tijesto za kekse je posljednjih godina postalo toliko popularno među potrošačima u Americi da se danas radi o jednoj od najpopularnijih poslastica. Okus “tijesta za keksa s komadićima čokolade” se pojavio kao okus sladoleda oko 1984. godine u SAD-u, a danas se navodi kao jedan od pet najpopularnijih okusa sladoleda na svijetu.

Većina tijesta za kekse i kolače se ne smatra sigurnim za jelo jer sadrži sirova jaja te brašno. Kada je u pitanju sirovo tijesto, jaja nisu jedini potencijalni krivac za bolesti koje se prenose hranom. Naime, sirovo brašno također može nositi bakterije poput Escericije coli. Međutim, danas se, zahvaljujući pasterizaciji pa i toplinskoj obradi sastojaka može sigurno uživati u ovoj poslastici.

Recepti za domaće verzije jestivog tijesta za kekse uglavnom ne koriste jaja, a brašno je potrebno termički obraditi kako bi se ubile zaostale bakterije. Komercijalni proizvođači koriste različite tehnike kako bi sirovo tijesto učinili sigurnim za jelo te je dostupno u verzijama od kojih je moguće ispeći kekse, ali i onima koje su namijenjene samo za konzumaciju u sirovom obliku.

Isto tako, neki smatraju da je jedan od razloga zbog kojih je ovaj trend postao toliko popularan upravo činjenica da nekima nikada nije bilo dopušteno polizati zdjelicu, dok su mame pekle kolače. Kada odrastu, mnoštvo ljudi se upušta u stvari koje su im bile zabranjene u vrijeme dok su bili djeca. S druge strane, oni kojima je bilo dopušteno polizati zdjelicu priznaju kako im ova poslastica sada vraća lijepa sjećanja na prekrasne prizore i mirise. U Americi je prodaja jestivog, sirovog tijesta za kekse u sveučilišnim gradovima čak tri puta veća od prodaje u gradovima koji nemaju sveučilišne kampuse.