Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama se, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. sestre: Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježvaju od 1981. godine, a u Kanadi je svaka 10 žena žrtva nasilja svog partnera. U Sjedinjenjim Američkim Državama riječ je o svakoj šestoj, dok se u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Treba napomenuti kako su ovi podaci djelomično točni i umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Također, kažimo i to da su nasilnici osobe svih profesija te socijalnih struktura. Iz tih razloga, žene se samoorganiziraju otvarajući skloništa.

Zaključno, hrvatski mediji su 2021. godine zabilježili kako su nakon minute komemoracije za žrtve nasilja, saborske zastupnice centra i lijevog političkog spektra prosvjedovale akcijom u Saboru postavljajući alarme na mobitelima da zvone svakih 15 minuta, a europski institut za rodnu ravnopravnost je objavio da su u 10 država članica EU 444 žene prošle godine bile žrtve intimnih partnera te zbog toga traže pravnu regulativu za femicid na razini cjelokupne EU.