U spomen na nebesku zaštitnicu Svetu Katarinu Aleksandrijsku (danas, 25. studenoga) se po katoličkom kalendaru slavi blagdan Svete Katarine ili Sveta Kata. Za Svetu Katarinu se kaže da je simbol hrabrosti i odlučnosti. Stoga, svim: Katarinama, Katama, Kajama te svima koji nose izvedenice ovog lijepog imena čestitamo njihov dan, njihov imendan.

Kako stoji u zapisima, Katarina Aleksandrijska je rođena 282. godine u Aleksandriji. Bila je žena visokog položaja u društvu, a k tomu lijepa i pametna. Nakon što je u Aleksandriji mučenički posvjedočila svoju vjeru, pučka pobožnost razvila je o njoj razne legende i čudnovate zgode.

Najpoznatija legenda o Svetoj Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu. No, kako kaže legenda, svojim izvanrednim govorništvom te dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je obratiti na kršćanstvo.

Iz obijesti i nemoći Maksimin daje pogubiti tih 50 mislilaca, a Katarinu odlučuje mučiti. U tu svrhu napravio je, prema nekim legendama, kotač s bodežima koji su je trebali sasjeći. Međutim, tu se javlja Božja ruka i mučilo se raspada. Nakon ovog čudesnog događaja Maksimin naređuje da se Katarinu odvede izvan Aleksandrije i da joj se odrubi glava. Ubijena je 304. godine u Aleksandriji. Prema predaji, anđeli su odnijeli njezino tijelo na Sinaj te ga pokopali pa se iz tog razloga tamo i danas nalazi samostan Svete Kate.

Također, Svetu Katu danas slave kao zaštitnicu: djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija, ali i svih zanimanja koja se bave kotačima. Blagdanom Svete Katarine počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana. Od ovog blagdana do Božića nema više vjenčanja niti većih proslava, a postoji i jedna vrlo dobro poznata izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”. Sveta Kata je i blagdan koji nagovještava hladnije dane, odnosno snijeg pa se kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata”.