3.7 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Donosimo odgovor na pitanje kako plaćati račune u siječnju mjesecu, dolaskom nove valute – eura

Nove vijesti

Prvoga dana 2023. godine euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Kunama će se moći plaćati samo gotovinom do 14. siječnja, a pripreme za uvođenje eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine idu bez ikakvih problema i prema planu, istaknuto je ovoga tjedna na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Građani su već dobrim dijelom upoznati s onim što ih očekuje od navedenog 1. siječnja, a N1 je provjerio što će biti s računima režija za prosinac koji građanima na adrese stižu u siječnju. Računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima, navodi Hrvatska udruga banaka (HUB).

Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1. srpnja 2023. godine, navode u HUB-u.

Ključno je naglasiti, podsjećaju, da od 5. rujna do 31. prosinca 2022. traje dvojno iskazivanje cijena. To znači da će konačan iznos računa biti i u kunama i u eurima uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, piše N1.

Zaključno, izuzetak od toga su: vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi), vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta, odnosno temeljem istaknute cijene, vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice te vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice.
Izvor: T-portal

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika