Na jučer održanom 7. Etno festivalu “Bilogoro, u srcu te nosim” atmosfera je bila doista predivna, o čemu svjedoči činjenica da se fešta nastavila do 2 sata iza ponoći. Školsko-športska dvorana u Velikom Trojstvu bila je dupkom puna, a tražila se karta više. I organizacija besplatnog autobusnog prijevoza pokazala se odličnom jer su na festival iz Bjelovara stigla dva prepuna autobusa.
Program je vodio poznati televizijski voditelj Branko Uvodić koji je bio iznenađen, ali i sretan što naš mali festival polako postaje sve veći. U svojstvu izaslanika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića festivalu je nazočio načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović koji je festival i otvorio. Uz njega, na festival su stigli i njegova uzoritost, biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, Dinko Tandara ispred Ministarstva branitelja te načelnici nekoliko općina.
Stručni žiri bio je sastavljen od pet vrsnih poznavatelja glazbe na čelu s Dijanom Katicom, predsjednicom Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo”. Ostali članovi žirija bili su Ivica Plivelić, Miroslav Walter, Marko Lovrić te Lorenzo Kocijan Pacas.
Na festivalskoj večeri nastupilo je 16 izvođača, a stručni žiri i publika odabrali su svoje favorite. Evo kako izgleda njihov izbor.

Najbolje skladbe po mišljenju stručnog žirija

  1. Darko Barić – Svom zavičaju
  2. Željko Grozaj – Vratit ću se Bilogori
  3. Kulturno-umjetnička udruga Ivan Vitez Trnski Nova Rača – Opojno miriše lipa

Najbolje skladbe po mišljenju publike

  1. Tamburaški sastav Nemir – Mlinovi
  2. Tomislav Škara – Volim tebe Bilogoro moja
  3. Željko Grozaj – Vratit ću se Bilogori

Nagrade glazbenicima uručili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Silvestar Štefović, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novoni Golubić te načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac. Nagrađen je i predsjednik Udruge “Bilogorski turistički put” Jozo Rebić koji je dobio nagradu za životno djelo Etno festivala “Bilogoro, u srcu te nosim”. Nagradu mu je uručila Slađana Đurđević iz Romske kuće.
Prijenos uživo na službenom YouTube kanalu Etno festivala “Bilogoro, u srcu te nosim” gledalo je više od 1,4 tisuće gledatelja, a na YouTube su postavljene i pojedinačne snimke svih izvedenih skladbi za koje se može glasovati do 30. rujna 2023. godine. Skladba s najviše oznaka “sviđa mi se” na 8. Etno festivalu “Bilogoro, u srcu te nosim” bit će prigodno nagrađena.
Direktor festivala Slaven Klobučar istaknuo je kako mu je drago da se festival nakon dvije godine pandemije vratio pred svoju vjernu publiku.

– Želio bih zahvaliti Općini Veliko Trojstvo i načelniku Marku Kutanjcu, ali i bivšem načelniku Ivanu Kovačiću koji su nas podržavali i pomogli nam u organizaciji ovog festivala. Hvala i Branku Uvodiću koji je pristao voditi večerašnji program. Osim njima, zahvaljujem i vrijednim udrugama, institucijama i pojedincima, kao i medijskim pokroviteljima, sponzorima i donatorima bez čije se pomoći ovaj festival ne bi mogao održati. Na kraju, hvala i svima koji su došli i podržali naš festival. Nadam se da će se Etno festival nastaviti širiti, a upravo zato već ovih dana krećemo s pripremama za 8. Etno festival “Bilogoro, u srcu te nosim” – poručio je.

Foto: Dražen Kocijan