Župan Marko Marušić sudjelovao je na proslavi Dana Grubišnog Polja. Dan grada obilježava se na dan završetka vojno-redarstvene operacije Otkos 10 kojom je 1991. godine grad zajedno sa susjednim općinama oslobođen od srpskih pobunjenika. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća župan je zahvalio hrvatskim braniteljima na žrtvi za Domovinu te poseban pozdrav uputio obiteljima poginulih branitelja.

– Mi smo mali i ako se ne budemo držali zajedno u ova izazovna vremena kao što ste se vi držali 90-tih kad ste stvarali državu i sudjelovali u prvim oslobodilačkim akcijama na ovom području, neće biti sreće – kazao je župan te čestitao gradonačelniku Zlatku Mađeruhu i njegovim suradnicima na realiziranim projektima u prošlih godinu dana.

– Među važnim projektima na vašem području svakako prednjači gradnja podzemnog skladišta plinakoje će pridonijeti strateškoj važnosti Grubišnog Polja na energetskoj karti Hrvatske i Europe. No osjetit će se i u proračunu, ne samo Grada, nego i Županije i time omogućiti dodatna sredstva za još kvalitetniji život građana – istaknuo je Marušić.

O podzemnom skladištu plina kao trenutačno najvećem energetskom projektu u Hrvatskoj govorio je i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

– Riječ je o strateškom projektu od iznimne važnosti. Vrijedan je 500 milijuna kuna i najveći je projekt koji se realizira na području Grubišnog Polja. Osim što će ojačati prihodovnu stranu proračuna, njegovim završetkom otvorit će se 14 radnih mjesta, a korist će imati i druge djelatnosti na području grada – poručio je Mađeruh.

Istaknuo je kako je u Grubišnom Polju proradio prvi laboratorij za analizu tla na području županije te naveo niz potpora kojima grad pomaže razvoj malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivredne proizvodnje, lovstva, a pomaže i mladima.

– Za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji izdvojeno je 207 tisuća kuna. Tu je i sustavna pomoć novorođenoj djeci, nabava radnih materijala učenicima osnovnih škola, učeničke stipendije za deficitarna zanimanja te studentske za 7 studenata. Za studentske uskrsnice grad je isplatio 22.500 kuna, za 75 redovnih studenata – rekao je, među ostalim, Mađeruh dodajući da je financijsko stanje grada stabilno.

Prije svečane sjednice, župan Marko Marušić sa suradnicima je odao počast kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te sudjelovao na misizadušici.