Županijski Zavod za javno zdravstvo i njegov Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti i u novoj školskoj godini provodit će projekt „Budi svoj“, u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i partnerskim udrugama. Projekt obuhvaća 13 srednjih škola i osam vrtića s područja županije. Uključeno je oko 1.800 djece. Podršku nastavku provođenja projekta dao je i župan Marko Marušić.

– Briga o mentalnom zdravlju djece i prevencija raznih vrsta ovisnosti potrebnija je nego ikad jer su djeca s razvojem tehnologije suočena s brojnim izazovima. Covid kriza je i u tom pogledu ostavila traga. Odgovornost je na svima nama. Važno je da djeca znaju da nisu sama i da se imaju kome obratiti – istaknuo je župan Marko Marušić zahvalivši voditeljici projekta Ivi Manestar i ravnatelju županijskog ZZJZ Vedranu Trupcu na uspješnom provođenju tog projekta.

Subspecijalistica socijalne psihijatrije Iva Manestar istaknula je kako su povratne informacije vrlo dobre.

– Smatram da je projekt izrazito važan jer obuhvaća srednjoškolce koji su posebno osjetljiva skupina zbog različitih fizioloških procesa koji se u tom razdoblju života događaju. Kroz interaktivne radionice i predavanja pružamo im podršku u jačanju psiholoških kapaciteta u nošenju s brojnim izazovima. U projekt su uključeni i roditelji koji imaju najvažniju ulogu u formiranju ličnosti djeteta, a ujedno i oni sami mogu dobiti potrebne savjete i pomoć – kazala je Manestar.

Ravnatelj županijskog ZZJZ Vedran Trupac podsjetio je da projekt „Budi svoj“ provode od 2014. godine. Zahvalio je županu na podršci te izrazio nadu da će osim vrtićke djece i srednjoškolaca biti uključeni i osnovnoškolci jer se pokazalo da za tim postoji potreba.

Izvor: bbz.hr