HPD Garjevica Čazma uz potporu Turističke zajednice Grada Čazme organiziralo je humanitarno predavanje na kojem su se prikupljala sredstva za Osnovnu školu Čazma.
Na predavanju pod nazivom “Via Adriatica – Srcem kroz planine” Ranka Dragičevića posjetitelji su mogli čuti kako su dvojica prijatelja pješice prošla 1100 kilometara jedne od najdužih planinarskih staza u Hrvatskoj Via Adriaticu.

Ranko Dragičević i Danijel Lončar, prehodali su cijelu obalu, planine i brda, od rta Kamenjak u Istri sve do krajnjeg juga na Prevlaci i prikupili tom prilikom 169.800 kuna za udrugu “Brački pupoljci”. Udrugu koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju, čime su osigurali 1700 besplatnih terapija za tu djecu.

Želja i cilj ove akcije je bilo prikupiti što više sredstava za Osnovu školu Čazma koja je u nevremenu 15. rujna pretrpjela značajnu štetu. Ulaz na predavanje je bio besplatan, ali su bili prikupljani dobrovoljni prilozi koji su uručeni predstavnicima Osnovne škole Čazma. Ovom prilikom za Osnovnu školu Čazma je prikupljeno 3.300,00 kuna.

– Zadovoljstvo postoji. Prvenstveno zato što smo prvi prepoznali potrebu da pomognemo. To je ganulo i ravnateljicu Osman. Kažem, prodale su se sve knjige i fotografije, tri knjige ćemo donirati školskoj knjižnici u Čazmi, dvije gradskoj knjižnici Slavko Kolar. Gosti su nam bili izrazito zadovoljni. Ranko pogotovo jer dalje od Zagreba još nije išao i ispričao ovu priču. Prvenstveno je to činio dolje, na jugu. Mi smo zadovoljni, no volio bih da su Čazmanke i Čazmanci bolje popratili ovo događanje. Ne moram objašnjavati zašto. Ne znam točno za što će novac biti iskorišten. Njima mnogo toga nedostaje i svaka kuna im je bitna, zato ne sumnjam da će oni to pametno iskoristiti, kazao je Čikor i dodao kako je članovima Planinarskog društva bitno da kontinuirano, u skladu sa svojim mogućnostima, pomažu lokalnoj zajednici.

– Prošle godine za štićenike Centra za socijalnu skrb, ove godine za Osnovnu školu u Čazmi, zaključio je Čikor.

Uz Ranka Dragičevića, gosti na predavanju su bili i poznati hrvatski alpinisti Stipe Božić i Mario Celinić.