Specijalistička ordinacija interne medicine, doktorice Maje Marušić Marić, u suradnji s austrijskom tvrtkom MED TRUST je danas (subota, 22. listopada) na bjelovarskom korzu (ispred Podravske banke; od 8 do 12 sati) održala akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi. Bili smo na licu mjesta pa vam sada donosimo razmišljanja doktorice Marušić Marić, a tu je i mnoštvo fotografija.

–Smatram da je potreba ovakve stvari raditi i više puta u godini jer su podaci pokazali da zapravo 50% osoba koje imaju dijabetes to niti ne zna. Dakle, mi u Hrvatskoj imamo registrirano preko 320 tisuća dijabetičara, a razmišljanja su kako je stvarna brojka oko 500 tisuća. To znači da je skoro 50% slučajeva neotkriveno. Kada su u pitanju uzroci šećerne bolesti, moram kazati da je najčešći trbušna pretilost. Zapravo, ona se javlja kod osoba koje imaju povećani opseg struka, a tu je i povećani indeks tjelesne mase (preko 27). Dakle, tada je rizik šećerne bolesti tipa II o kojem sada trenutno konkretno govorimo najveći. Posebice ukoliko postoji pozitivna obiteljska anamneza, odnosno genetika.

Foto: Dražen Kocijan

Na to ne možemo utjecati, ali na ostale faktore kao što je već navedena pretilost itekako možemo te bismo trebali utjecati. Dakako, u svemu ovome utjecaj ima nekvalitetna prehrana, kao i sve manje kretanja. Stoga, ključ je promjena životnog stila, odnosno prehrambenih navika. Mjerenje šećera u krvi se preporuča natašte ili dva sata nakon obroka. Tada se zapravo dobiju najobjektivniji rezultati, a prema svemu što smo ovdje mogli vidjeti još se jednom dokazalo kako je prevalencija dijabetesa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 10%. Naglasit ću da je normalna količina šećera u krvi natašte 5,6.

Sve što je iznad 5,6 do 7 se smatra predijabetesom, odnosno blago povišenim šećerom. Nadalje, sve što je iznad 7 natašte je jasno dijabetes. Isto tako, dva sata nakon obroka se šećer može tolerirati do nekakvih 7,8, a sve iznad 11,1 dva sata poslije jela je neupitna šećerna bolest. Ljudi svoj šećer najčešće mjere kod svog liječnika opće prakse na redovitim kontrolnim pregledima, a zapravo se šećerna bolest otkrije sasvim slučajno. Tome je tako iz razloga što su simptomi nespecifični pa im osobe ne pridaju preveliku pažnju. Stoga, možemo kazati kako je ovdje riječ o jednoj podmukloj bolesti obzirom na činjenicu da dijabetes tipa II traje i do nekoliko godina prije otkrića. Zbog toga dolazi do komplikacija koje kroz vrijeme postaju sve veći problem.

foto: Dražen Kocijan

Moram napomenuti i to da nas sponzorira austrijska tvrtka MED TRUST koja posjeduje adekvatne aparate za mjerenje i sve ono što je potrebno u kontroliranju bolesti. Ono što za kraj možemo poručiti našim sugrađanima jest to da se nastoje osvijestiti kako ova bolest uistinu postoji. Dakle, mora se shvatiti kako ju svatko može dobiti te kako čak 50% osoba ne zna da ima šećernu bolest. Zabrinjava i činjenica što je naša županija na visokom četvrtom mjestu po broju oboljelih u Hrvatskoj – puno poučnih informacija je s nama podijelila doktorica Marušić Marić.

foto: Dražen Kocijan